Masovno glasanje van biračkog mesta 1foto: Autonomija

Izbori u Novom Sadu se neće ponavljati ni na jednom biračkom mestu, ali to ne znači da su i završeni i da je moguće objaviti konačne rezultate glasanja.

Predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić potvrdio je za Danas da će lista koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ uputiti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na rešenje Gradske izborne komisije kojim su odbijeni zahtevi opozicije da se na 25 mesta u gradu ponovi glasanje zbog uočenih nepravilnosti.

Krstonošić tvrdi da su ti zahtevi bili više nego osnovani i zato što su u celosti razotkrili jedan od mehanizama pomoću kojih vladajuća SNS falsifikuje izbornu volju građana.

Zahtevi opozicije za poništavanje glasanja odnosili su se na glasanje van biračkog mesta koje je na proteklim izborima bilo masovna pojava.

„Čak 2.500 ljudi je prošle nedelje glasalo izvan biračkog mesta. To je apsolutni rekord i indikator da je glasanje izvan biračkog mesta zapravo bila manipulacija SNS u cilju namicanja glasova. Imamo dokaze da je SNS prijavljivala građane za glasanje van biračkog mesta posle zakonskog roka“, ističe Krstonošić.

On navodi da kupovinu glasova, fantomske birače, bugarske vozove i slično može da istraži i dokaže jedino policija.

Prema rečima Predraga Zagorčića, u ranijim izbornim ciklusima broj birača koji su glasali van iračkog mesta bio je simboličan, a sada je evidentno uvećan i za desetak puta.

On dodaje da u GIK nisu predočene nikakve činjenice ili podaci koji su suprotni zmahtevima opozicije za poništavanje glasanja zbog masovnog glasanje van biračkih mesta. A na pitanje ko je prijavio te ljude za glasanje kod kuće, odgovor je bio „ne znamo“, navodi Zagorčić.

Ono što čak i nepotpuni rezultati govore jeste da je posle ovih izbora vidljiva promena političke situacije u Novom Sadu gde je koalicija oko SNS i dalje dominantna, ali je ostvarila znatno slabiji rezultat nego pre dve godine na krnjim izborima.

Podaci pokazuju pad SNS za 8.000 glasova u odnosu na prethodne izbore. Koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 36,68 odsto glasova (74.000), opozicionom bloku Ujedinjeni za pobedu Srbije pripalo je 20,27 odsto (41.000), za SPS se odlučilo 16.500 Novosađana, odnosno oko 8,7 odsto. Opoziciona koalicija Moramo osvojila je 7,1 odsto (14.400) glasova, dok je koalicija NADA dobila sedam odsto glasova. Iznad cenzusa u Novom Sadu bili su i Suverenisti, za koje je glasalo više od 6.000 Novosađana. Ostale liste imale su manje od tri odsto glasova.

Kada bi se ovi rezultati preslikali na izborima za gradsku Skupštinu, SNS i SPS ne bi imale većinu, jer bi u zbiru prikupile oko 45 odsto glasova.

Nezadovoljstvo rezultatima u Novom Sadu iskazao je i aktuelni gradonačelnik i potpredsednik SNS Mioš Vučević rekavši da su očekivali bolji ishod.

Vučević je lansirao i ideju održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na jesen, izražavajući sumnju da će za taj predlog imati razumevanja njegov šef Aleksandar Vučić.

Novosadski gradonačelnik, međutim, nije reagovao na zahteve opozicionih DS i NS da se u Novom Sadu održe vanredni lokalni izbori jer je promenjen odnos snaga. Opozicija, naime, tvrdi da SNS i SPS više nemaju većinu u Novom Sadu, pa je logično da se održe novi izbori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari