Matematička gimnazija i Fondacija Alek Kavčić poklonili računare seoskim školama 1Foto: Fondacija Alek Kavčić

Akcija Matematičke gimnazije i Fondacije Alek Kavčić nastavljena je i ove, četvrte godine za redom.

Profesor Aleksandar Kavčić, koji je bio đak Matematičke gimnazije u Beogradu, svake godine ovoj školi daruje 20 računara najnovije generacije.

Učenici Gimnazije pod budnim okom profesora informatike Željka Ležaje, računare koje su koristili tokom ranijeg školovanja, obogaćuju najnovijim softverima. Tako opremljene računare Matematička gimnazija i Fondacija Alek Kavčić daruju školama širom Srbije.

Kao i prethodne godine, računari su i sada donirani školama iz malih seoskih sredina.

Ove godine po pet računara su dobili đaci osnovnih škola: „Nikola Tesla” iz Banatkog Karađorđeva, „Đura Jakšić” iz Srpske Crnje, „Rastko Nemanjić” iz Deževe i „Sveti Sava” iz Pambukovice.

Profesor Matematičke gimnazije Željko Ležaja koji je instalirao učenicima nove računare i direktorka Gimnazije Mirjana Katić pozvali su učenike darovite za matematiku na saradnju.

– Zahvaljujući ovim računarima možete, putem interneta, da se povežete sa našom školom. Naši profesori i učenici, koji su se već dokazali na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima, mogu da vam pomognu u pripremama – rekla je Katić.

Obraćajući se učenicima iz ovih škola, ona je istakla značaj humanitarnog rada profesora Kavčića.

– Znanje je najveće blago i najveći imetak. Kada stasate, školujete se i kada budete uspešni u zanimanjima koje budete odabrali, važno je da se setite odakle ste potekli. Treba da pomognete svom selu i svojoj školi, da omogućite da neka nova deca pokušaju da izgrade svoj put kao što ste ga gradili vi. Treba da sledite primer profesora Kavčića koji je osnovao Fondaciju i pomaže obrazovanje u zemlji iz koje je potekao. Nema ličnog uspeha, bez uspeha zajednice u kojoj živimo – istakla je Katić.

Direktori škola koje su odabrane da ove godine dobiju računare nisu krili zadovoljstvo zbog vredne donacije.

Kako ističu, male sredine u kojima oni rade često su na marginama događaja, a vredna oprema obično bude donirana školama u većim gradskim centrima. Ako se ima u vidu i težak život porodica iz kojih potiču učenici ovih škola, donacija posebno dobija na značaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari