Matić: Digitalni zeleni sertifikat mogu da dobiju i oni koji nisu iz zemalja EU 1Foto: Beta/Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je predlog Evropske unije za izgled digitalnog zelenog sertifikata dobra vest za naše građane, jer to podrazumeva da njih mogu da dobiju i oni koji nisu iz zemalja Evropske unije.

Ona je je N1 rekla da je to veoma važno, kao i da će sve zemlje članice EU pojedinačno odlučivati o uslovima za ulazak u zemlju.

Kako je sada predloženo, zeleni sertifikat koji treba da olakša putovanja, pored PCR testa, prepoznavaće i grupu drugih testova koje EU smatra pouzdanim.

„Predlog Evropske komisije ne treba da nas brine. Nakon jučerašnjeg objavljenog dokumenta nema više razloga za brigu. Svrha ovog dokumenta će biti olakšavanje kretanja što većeg broja ljudi koji su u zdravstvenom smislu sigurni i bezbedni“, navela je Matić.

Prema njenim rečima, sertifikati će biti kompatibilni sa licencama koje izdaje Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropska agencija za lekove (EMA).

„U tom smislu je Sputnjik V već ušao u proceduru kod EMA, a očekuje se da će u aprilu i Sinofarm vakcina dobiti saglasnost SZO. Sve to govori da će sve vakcine koje postoje na tržištu i koje se koriste u zemljama širom sveta moći da budu deo ovog digitalnog zelenog sertifikata“, rekla je Matić.

Navodeći da će svaka zemlja pojedinačno odlučivati o priznavanju kineske i ruske vakcine, ona je ocenila da je na taj način izbegnuta vrsta diskriminacije, odnosno politizacije pitanja vakcina.

Govoreći o vrstama testova koji su pored PCR testa navedeni u nacrtu dokumenta EU, ona je pojasnila da su na spisku i brzi antigenski testovi.

„Postojaće mogućnost, ukoliko niste vakcinisani i nemate potvrdu o vakcinaciji, da uđete u zemlje EU sa grupom testova. Među njima je najpoznatiji PCR, ali i sa grupom brzih antigenskih testova. Deca će takođe morati da imaju test koji će se nalaziti u toj potvrdi kojom će roditelji raspolagati. Tu će biti pre svega brzi antigenski testovi“, ukazala je Matić.

Tatjana Matić je navela da se očekuje da će za dva meseta ta pravila biti na snazi i da će Srbija omogućiti besplatne PCR testove, kao što je to najavio i ministar spoljnih poslova.

Ona je najavila sklapanje bilateralnog sporazuma sa Grčkom kojim bi se regulisala putovanja građana, pre svega u predstojećoj letnjoj sezoni, a da su u toku pregovori i sa predstavnicima Izraela.

Matić je navela i da određene države neće tražiti kovid pasoše, kao i da u određeni broj zemalja građani Srbije mogu da putuju i sa našim potvrdama, među kojima su Egipat, Gruzija, Turska i Island.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.