Matić: Važeći zakoni u Srbiji pritiske na medije ne prepoznaju kao krivično delo 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Važeći zakoni u Srbiji pritiske na medije ne prepoznaju kao krivično delo i zato je potrebno da se to učini kroz predlog izmene krivičnog zakonodavstva, izjavio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

„To bi omogućilo i da se pritisci sankcionišu i da dobijemo krivično zakonodavstvo koje može biti dobra podloga za sankcionisanje pretnji i pritisaka prema medijima i novinarima“, rekao je Matić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema podacima NUNS-a, u 2021. godini registrovan je 61 slučaj napada na novinare, dok u evidenciji Republičkog javnog tužilaštva, kako navodi Matić, u ovoj godini su do 31. jula zavedena 52 predmeta.

„Pritisci uvek postoje. Dakle, od kada se ja bavim novinarstvom, od 1984. godine, ali ako postoji snaga u medijima, ako su novinari osnaženi, onda veoma često ti pritisci predstavljaju određenu vrstu inspiracije da se bude još uporniji, snažniji i efikasniji“, rekao je Matić.

On je rekao i da se nije daleko odmaklo u istragama ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari