babica bebaFoto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić, izjavila je danas tokom radne posete Senti da je u januaru ove godine rođeno 279 beba više nego u istom mesecu prošle godine.

-Nadamo se da će nas ova lepa vest, kad je su pitanju tema demografije, uvesti u neke bolje brojke i statističke računice – rekla je pomoćnica ministra posle razgovora sa predsednikom opštine Senta Rudolfom Cegledijem.

Ona je dodala da su većem broju novorođenih, sigurno doprinele i mere populacione politike, kako one na republičkom nivou, koje su od ove godine znatno veće, tako i pomoć porodici na nivou lokalnih samouprava.

Tokom radnog sastanka u Senti, bilo je reči i o ulaganjima za podizanje kvaliteta života građana. Konstatovano je da se u odnosu na delove Srbije u kojima je primaran problem infrastruktura, ovde mnogo ulaže u zdravstvo, školstvo i brigu o starima.

– Tek kad kad budemo pokazali brigu o onima koji su nam sve ovo stvorili, bićemo kompletno odgovorni i pokazaćemo da možemo da brinemo i o naraštajima koji dolaze – izjavila je Čamaguć, dodajući da je briga o starima sastavni deo brige o porodici i da su se ljudi iz ovog kraja s tim problemom suočili posebno u vreme pandemije.

-Senta radi puno i na tome da pripadnici različitih naroda imaju kvalitetno obrazoanje na svom jeziku, da nastave obrazovanje i kasnije budu konkurentni na tržištu rada – rekla je pomoćnica ministra.

Cegledi je istakao da je Senta uradila projekat izgradnje gerontološkog centra i da nastoji da u svakom mestu ima ambulante i apoteke.

Pored brige o starima, opštinska uprava, dodao je on, radi na proširenju doma za srednjoškolce, a s obzirom na bogatu sportsku i kulturnu tradiciju, nastoji da ne zapostavi ni ove oblasti, neophodne za kvalitetan život porodice.

-Roditeljski dodatak za svako dete u Senti iznosi 35.000 dinara, jednokratna pomoć za trojke i četvorke je 150.000 dinara, boravak u vrtiću regresiran je sa 20 odsto, opština đacima prvacima obezbeđuje „školski paket“, a sa 250.000 dinara pomaže bračne parove prilikom troškova medicinski potpomognute oplodnje – rekao je Cegledi, navodeći direktna davanja porodicama iz lokalnog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari