Medalje za ceo tim 1

Na Dopisnoj matematičkoj olimpijadi koju organizuje Društvo matematičara „Arhimedes“ učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ osvojili su sedam nagrada, uz jednu pohvalu.

Ukupno ih je u timu bilo devet takmičara od petog do osmog razreda, i po tome kao i po broju nagrada su najuspešnija škola u Srbiji. Ova škola uključen je u sve vidove takmičenja iz matematike i godinama beleži i izuzetne uspehe.

– U prva dva kruga Dopisne olimpijade deca sama rade zadatke kod kuće i šalju poštom, a treći krug je republičko finale gde rade zadatke pred komisijom: pismeno i usmeno. Naša škola ima dosta talenata, i mnogo pažnje posvećujemo matematici, kaže Mirjana Obradović, nastavnica matematike koja sprema učenike za takmičenja.

Dušan Beguš, prvo mesto u konkurenciji sedmaka, kaže da zadaci nisu toliko teški, ali treba puno da se razmišlja, i da se pogreši u koracima. Mnogo mu je pomoglo što je već učestvovao na ovakvoj vrsti takmičenja. Maša Đurić i Milica Mirković, drugo mesto u konkurenciji osmih razreda, rekle su da je bilo teže nego prethodnih godina jer obuhvata sve pređeno gradivo. Uskoro sledi Internet olimpijada koja je slična kao ovo takmičenje. Već se spremaju intenzivno za nju, a u drugom polugodištu su ona školska i republička takmičenja. Vukašin Babić bio je drugi od šestaka, i imao je malu tremu, ali redovno učestvuje na svim takmičenjima iz matematike. Iva Mijalović i Marija Savić iz sedmog razreda, kao i Dušan Obradović, osmi razred, osvojili su treće mesto, i prvi put su učestvovali na Dopisnoj olimpijadi. Matematika nije strašna, treba je samo voleti i dosta vežbati, kažu uglas. Pohvalu je dobio i Uroš Pantelić, učenik osmog razreda.

Za uspehe učenika umnogome su zaslužni njihovi nastavnici: Vladimir Mihailović, Danica i Mioljub Isailović, koji je pre desetak godina pokrenuo intenzivnije pripremanje učenika sa letnjim i zimskim kampovima. Na tim kampovima učestvuje i po 150 mladih matematičara iz Šapca kao i drugih gradova. Specifičnost je da su među predavačima i najbolji šabački mladi matematičari, osvajači brojnih medalja sa domaćih i stranih takmičenja. Tako su svoja iskustva podelili Dušan Milijančević, diplomac na MIT-u, Rade Špegar, diplomac na Stenfordu, Goran Gogić, u SAD angažovan na programu veštačke inteligencije… Pored nagrada iz matematike iz ove škole već godinama na republičkim takmičenjima iz fizike učenici donose i po desetak nagrada. To je, kako kažu u ovoj školi, tradicija koja obavezuje ali i na koju su veoma ponosni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari