Mediji 1939: Uvesti podzemni saobraćaj u Beogradu da ne bi izbio kolaps 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Predratni listovi Vreme i Pravda prenose vest iz Japana povodom pakta sa Rusijom kao i požar u Orijent – Ekspres vozu. Kako od radnika koji traži neisplaćenu platu doći do razbojnika objasnjava Pravda; dok se Vreme bavi sportom i izgradnjom podzemnog saobraćaja u Beogradu.

Na naslovnici Pravde vesti iz sveta. Velika pažnja posvećena je izjavi g. Vudringa koji poručuje da je Americi potrebna moderna naoružana vojska koja može braniti američku teritoriju. On je takođe istakao da bi vojska morala de se poveća za 75.000 ljudi.

Svetska štampa na vidnom mestu najavljuje vesti iz Apsa u Rimu, italijanski posmatrači veruju u skorašnju ofanzivu Rajha. Više činjenica ukazuje na to da bi Rajh mogao da počne sa jednom ofanzivom u skorije vreme. Iz Berlina poručuju da još nisu izgubili nadu da će odvojiti Francusku od Engleske.

Mediji 1939: Uvesti podzemni saobraćaj u Beogradu da ne bi izbio kolaps 2Tokom iskrcavanja putnika na brodu „Simon Bolivar“ dogodile se dramatične scene. Povređeno je 400 a 180 putnika nestalo među kojima ima žena i dece. Tvrdi se da je brod naišao na minu u Istočnoj obali Engleske. Brodovi koji su se našli u neposrednoj blizini Bolivar-a mogli su da osete eksploziju. Na čamcima za spašavanje nije bilo dovoljno mesta prenosi Pravda.

Na putu Aleksinac – Soko Banja dogodio se jedan vrlo zanimljiv slučaj razbojništva, izveštava Pravda. Gospodin Trifun Živković koji vodi radove na relaciji Aleksinac – Soko Banja poneo je novac da isplati radnike. Na putu napala su ga braća Tasa i Vasa Milosavljević bivši radnici na tom putu.

Oni su tražili da im se isplati zakasnela zarada. Uplašen za sebe g. Živković je počeo da zapomaže. Tasa i Vasa su privedeni i saslušani, ispostavilo se da nisu želeli da opljačkaju g. Živkovića nego su samo tražili svoj već zarađen novac.

Nemile scene na benzinskim pumpama, zanatska komora misli da će doći do porasta broja nezaposlenih i insistira na uvođenju kupona za benzin. Uvođenjem kontrole potrošnje benzina nastali su problemi na koje niko nije mogao da računa a najviše ispašta trgovina.

Za tri dana od kako je uvedena kontrola izbio je veliki broj incidenata na ulicama i u firmama. U Novom Sadu nije mogla da se nađe ni kap benzina dok je u Beogradu situacija nešto bolja što se tiče zaliha. Međutim gradski nemiri i veliki redovi na pumpama otežavali su sveokupnu situaciju. Najiše se bune zanatske radionice jer im je količina benzina koju dobijaju nedovoljna prenosi Pravda.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

Strani avion srušio se u Dunav, prenosi Vreme. Avion nepoznatog porekla srušio se kod Gornjeg Milanovca a sa avionom potonuo je i pilot. Eskadrila sa rumunske granice letela je nad Dunavom, od eskadrile odvojio se zapaljen avion koji je odmah pao u reku.

Čovek iz srpskog brodarskog društva skočio je da mu pomogne, međutim pilot je izbvučen na površinu mrtav. Nije bio poznat pad aviona.

Vreme prenosi vesti iz sveta, Japan je odlučio da neće ulaziti u pakt sa Rusijom o nenapadanju a Engleska i Američka vojska planiraju povećanje naoružanja i vojnika. U japanskom ministarstvu inostranih poslova demantuje se da je Nemačka ponudila Japanu posredovanje u pregovorima sa Sovjetskom Rusijom. Japansko ministarstvo poručuje da će i dalje voditi politiku dobrog suseda sa Rusijom bez obzira na odbacivanje pakta.

Orijent-ekspres u plamenu tokom noći 19.novembra 1939. Dok je zapaljeni voz jurio kroz noć putnici su mirno spavali u kupeu. Požar je nastao na mušemi koja spaja vagone i povezuje prolaz između njih. Vatra se proširila na krov i prednji deo vagona usled velikog vazdušnog pritiska.

Nadzornik pruge primetio je požar i odmah telefonom izvestio drugog nadzornika koji je uspeo da zaustavi voz. Vatra je u poslednjem momentu ugašena ali je prednji deo voza pretrpeo velika oštećenja. Putnici su ostali nepovređeni.Mediji 1939: Uvesti podzemni saobraćaj u Beogradu da ne bi izbio kolaps 3

Voz je zadržan u Vinkovcima da bi kasnije sa velikim zakašnjenjem produžio za Beograd piše Vreme.

Vreme je izveštavao sa utakmice Jugoslavija – Vojvodina. Utakmica je završena nerešenim rezultatom 2:2. Aca Petrović, najbolji igrač na terenu dao je oba gola za „crvene“.  Vojvodina je imala težak zadatak i može se reći da je bila ravnopravan protivnik.

Jugoslovenski igrači posetu Novom Sadu sigurno nisu shvatili kao izlet. Prvih dvadeset minuta utakmice, igrači Vojvodine igrali su pod velikom nervozom, da bi se kanije maksimalno uključili u igru. Pokazali su veliku požrtvovanost i dali sve od sebe, dokazali da su dorasli Jugoslaviji.

Na trenutke delovalo je kao da su jači tim.

O uvođenju podzemnog saobraćaja u Beogradu govorilo se i pre sto godina. Plan putanja morao je biti što pre sastavljen inače bi u gradu od milion stanovnika završio u kolapsu. Po rečima stručnjaka, grad ima velike predispozicije za podzemni saobraćaj koje bi trebalo iskoristiti u dogledno vreme.

Od rata pa na ovamo Beograd je uspeo da se učetvorostruči, veruje se da doseljavanje u prestonicu neće opadati sa godinama koje slede. Pored podzemnog saobraćaja u budućnosti, Beograd će raditi na izgradnji škola i bolnica sa širokim dvorištem poručio je predsednik beogradske opštine Vojin Đurđević.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari