Mediji: Voz udario medveda na pruzi kod Prijepolja 1Foto: M. Majstorović

Nesvakidašnja nesreća dogodila se jutros na pruzi Beograd-Bar, kada je voz udario medveda koji se nalazio na pruzi između šina.

Kako mediji prenose, nesreća se dogodila na deonici pruge između Kolovrata i Brodareva u mestu Lučice, nedaleko od domaćinstva porodice Kurkić, kada se voz kretao iz pravca Srbije prema Crnoj Gori.

Nije retka pojava da žitelji Lučica i podjadovničkih sela viđaju medvede blizu svojih imanja, međutim, ovo je prvi put da je medved nastradao, i to na pruzi.

Inače, Udruženje građana „Jadovnik oaza netaknute prirode“ brine već godinama o divljim životinjama. Iz ovog udruženja već su markirali dva mrka medveda čije kretanje se pomoću GPRS prati, a na hranilište Kašan koje su izgradili na Jadovniku gotovo svako veče dolaze medvedi. Predator koji je nastradao na pruzi nije imao ogrlicu i njegovo kretanje se nije pratilo.

„Jugozapadnu i zapadnu Srbiju naseljava oko 120 jedinki ove strogo zaštićene zveri. Medvedi su prilično pokretljivi i prelaze velike razdaljine u potrazi za povoljnim staništima, hranom i partnerima“, navode u objavi na Fejsbuku iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari