Medijski magnat sa juga Srbije konkurisao, dobio sredstva, pa odustao od subvencije za energetsku efikasnost 1Zoran Veličković, foto: Dušan Pešić

Zoran Veličković, medijski magnat iz Vranja, direktor Radio-televizije Vranje i većinski vlasnik Radio-televizije Bujanovac, konkurisao je na Javnom pozivu za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća putem ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe na teritoriji grada za tekuću godinu.

Grad Vranje prihvatio njegovu aplikaciju i dodelio mu bespovratna sredstva u iznosu od 420.000 dinara, koliki je iznos iz predračuna koji podleže subvenciji, ali je Veličković, kako je rekao za Danas, „u poslednjem trenutku odustao zbog vas, vama sličnima i vaših zluradih komentara“.

Javni poziv bio je otvoren 21 dan, a u tom roku pristiglo je ukupno 27 prijava.

Komisija za realizaciju energetske sanacije je razmatrala prispele prijave, te konstatovala da je od strane građana stiglo 19 urednih, sa ukupnim potraživanjem subvencija od 7,98 miliona dinara, kao i da je, zbog neurednosti, odbacila osam prijava.

Lokalna samouprava je, dakle, odlučila da subvencioniše 11 domaćinstava, tačnije porodičnih kuća, identičnim iznosima od 420.000 dinara, pa je za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno 4,62 miliona.

Pomenuta energetska sanacija obuhvata, kako se navodi u odluci o dodeli bespovratnih sredstava, „nabavku i ugradnju solarnih panela, inventara i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnju dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije, i izgradnju neophodne tehničke dokumentacije i izveštaj izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su, u skladu sa zakonom, neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem“.

Pravo učešća na javnom pozivu imala su domaćinstva koja ispunjavaju uslove da je podnosilac prijave, kako piše u tekstu samog javnog poziva, „vlasnik objekta za koji podnosi prijavu i da je podnosilac prijave vlasnik ili nosilac prava nad brojilom ili, ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik objekta za koji se podnosi prijava, neophodno je da ima prijavu boravka na adresi objekta za koji podnosi prijavu i da uz prijavu podnese pisanu saglasnost vlasnika objekta overenu od strane javnog beležnika da se za objekat može podneti prijava“.

Drugi uslov bio je da je podnosilac prijave „priključen na distributivnu mrežu električne energije i da je na poslednjem računu registrovana potrošnja od minimum 30kWh“.

Kriterijumi kojima se Komisija za realizaciju energetske sanacije rukovodila prilikom odabira 11 porodičnih kuća koje će lokalna samouprava subvencionisati su „postojeće stanje spoljnih zidova, primarni način grejanja, postojeće karakteristike spoljne stolarije i faktor zauzetosti površine za porodične kuće“.

Sve ove kriterijume i uslove prijave na javni poziv je, očito, ispunio i Zoran Veličković, koji je u prvom momentu prihvatio da ugradnju solarnih panela na njegovoj porodičnoj kući subvencioniše Grad, i to sa pomenutih 420.000 dinara, ali je došlo do „kopernikanskog obrta“, do nagle promene odluke, te je on, ipak, odlučio da se odrekne pomoći lokalne samouprave.

Medijski magnat sa juga Srbije konkurisao, dobio sredstva, pa odustao od subvencije za energetsku efikasnost 2
Foto: Privatna arhiva

Ukupna vrednost radova koju je Veličković prijavio bila je 1,43 miliona dinara, a deo od 420.000 bi subvencionisao Grad – što se može videti u odluci o dodeli bespovratnih sredstava koju je potpisao predsednik Gradskog veća, gradonačelnik Slobodan Milenković.

„Na vašu žalost ili sreću, i vama sličnih, iznos od 420.000 dinara nisam iskoristio, jer sam u poslednjem trenutku odlučio da celu ovu investiciju finansiram putem bankarskog kredita za energetsku efikasnost“, rekao je Veličković za Danas.

On je dodao da se na javni poziv „uredno prijavio i podneo kompletnu dokumentaciju, kao i svaki drugi građanin koji na to ima pravo, na konkursu Grada koji je raspisan za dodelu bespovratnih sredstava krajnjim korisnicima za sprovođenje energetske efikasnosti putem ugradnje solarnih panela za sopstvene potrebe“.

„Nakon sprovedenog konkursa i rangiranja, bio sam drugi na rang-listi na osnovu bodovanja po svim kriterijumima koji su bili sastavni deo konkursa. Dakle, ne radi se samo o jednom ili nekoliko, već o svim bodovanim kriterijumima“, istakao je Veličković.

Medijski magnat sa juga Srbije konkurisao, dobio sredstva, pa odustao od subvencije za energetsku efikasnost 3
Foto: Printskrin/vranje.org.rs

Podsetimo, prema podacima sa sajta Agencije za privredne register (APR), Zoran Veličković je većinski vlasnik RTV Bujanovac (sa udelom od 85 odsto, dok je ova televizija 15 odsto u vlasništvu Avdirahima Nuhijija), kao i vlasnik, tačnije direktor, RTV Vranje, prema podacima sa APR-a.

Projekti dveju pomenutih televizija – RTV Vranje i RTV Bujanovac – u čijim se vlasničkim strukturama nalazi Veličković, na ovogodišnjem konkursu iz oblasti javnog informisanja sufinansirani su sa okruglo 10 miliona dinara.

RTV Vranje, tačnije njen televizijski medijski projekat sufinansiran je sa 7,5 miliona, a portal i Radio Vranje sa po 950.000, što čini, u zbiru, 9,4 miliona.

Ako tome dodamo i televizijski projekat RTV Bujanovac, koji je za informisanje u interesu javnosti ove godine sufinansiran sa 600.000, dolazimo do toga da su dve televizije, koje su pod patronatom Veličkovića, ove godine iz budžeta grada Vranja dobile okruglo 10 miliona za realizaciju svojih projekata.

Da su projekti RTV Vranje i RTV Bujanovac cenjeni od strane lokalnih komisija za dodelu sredstava, kazuje nam i primer konkursa u oblasti javnog informisanja za 2020. godinu, kada su od 19,5 miliona, koliko je tada izdvojeno iz budžeta Grada za sufinansianje medijskih projekata od javnog interesa, dve televizije Veličkovića dobile 8,2 miliona za televizijsko, internet i radio izveštavanje.

Zanimljivo je i da će od 11 radova, čak 10 obavljati firma „Jugoelektro“ d.o.o. iz Vranja.

 

Veličković: Prijavio sam se kao i svaki drugi građanin

„Uredno sam se prijavio i podneo svu kompletnu dokumentaciju, kao i svaki drugi građanin koji na to ima pravo, na konkursu Grada koji je raspisan za dodelu bespovratnih sredstava krajnjim korisnicima za sprovođenje energetske efikasnosti putem ugradnje solarnih panela za sopstvene potrebe“, kazao je za Danas Zoran Veličković.

On dodaje da je nakon sprovedenog konkursa i rangiranja, bio drugi na rang-listi na osnovu bodovanja po svim kriterijumima koji su bili sastavni deo konkursa.

„Na vašu žalost ili sreću, i vama sličnih, iznos od 420.000 dinara nisam iskoristio jer sam u poslednjem trenutku odlučio da celu ovu investiciju finansiram putem bankarskog kredita za energetsku efikasnost“, rekao je Veličković.

 

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari