Medijski svetionici u bezgraničnom prostoru interneta 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Nikada nije bilo uzbudljivije vreme za novinarstvo, a s druge strane mediji nikada nisu bili dosadniji, nešto poput konfekcijskog odela. Uvek isti i predvidivi, a realnost je sve samo ne dosadna i predvidiva.

Medijski svetionici u bezgraničnom prostoru interneta 2

Savremeni život i tehnologija tradicionalnom novinarstvu pridodali su jednu novu dimenziju – interaktivnost. Čitaoci se više ne svađaju sa televizorom ili psuju omiljene novine dok ih čitaju udobno zavaljeni u fotelju, već na sajtu napišu komentar vidljiv svima, a na društvenim mrežama novinarima  „saspu sve u brk“.

A gde su tu mediji? Gde je tu istina i javni interes u svetu stranačkih botova koji po instrukciji „napadaju“ sajtove kad dobiju dojavu o tekstu koji se neće dopasti „onima sa vrha“.

Epidemija korona virusa pokazala je da je svet danas više nego ikada globalno selo i da nešto što se dešava na jednom kraju sveta imaće i te kako odloženo dejstvo na suprotnoj strani sveta.

Ako je svet postao tako mali gde posledice svakog događaja mogu biti velike, kolika je onda Srbija?

U Beogradu svaka jača vest odjekne u drugim delovima zemlje kao rafal. I dok se mediji u Beogradu dele na režimske i one druge, zaokupljeni temama koje na svakodnevni život tzv. običnog čoveka i nemaju ama baš nikakav uticaj, internet portali iz različitih krajeva Srbije ostaju poslednji svetionici slobodnog novinarstva.

Biti nezavisan medij u manjim sredinama mnogo je teže nego u Beogradu, jer se u njima svi znaju, samim tim prekršaji su vidljivi „golim okom“, a pritisci da se prikriju mnogo jači.

Južne vesti: Oči i uši južne Srbije

Južne vesti, internet portal iz Niša, uspeo je ono što svaki lokalni mediji sanja, a što malo kojem polazi za rukom. Prešao je okvire svog atara baveći se temama iz svog dvorišta. Retko šta može da im promakne na radaru, što neminovno dovodi i do borbe sa različitim pritiscima. Uspevaju da odolevaju i da se izbore za nezavisnost istovremeno ostajući na strani građana i javnog interesa. Oni su jedan od primera najbolje onlajn profesionalne prakse, poštujući profesionalne standarde, kombinujući „tradicionalno“ sa građanskim novinarstvom koristeći društvene mreže na internetu.

Magločistač: Pravovremene informacije sa terena

Protesti „Jedan od pet miliona“ koji su održavani prošle godine više meseci pokazali su kako mali plamen građanskog bunta i otpora može da se brzo proširi na celu zemlju. Takozvani „veliki mediji“ često nisu u mogućnosti da dobace u svakom trenutku do svakog kraja zemlje. Zato u vreme medijskog mraka lokalni mediji i portali pokazuju se kao nezamenjivi izvor relevantnih informacija sa samog terena. Upravo kao takav se pokazao subotički portal Magločistač. Ono što je većini lokalnih medija nedostatak, postavljanje nepravovremenih informacija, Magločistaču nikako nije bio, pa su tako informacije tačne i relevantne stizale odmah nakon završenog protesta.

Radio 021: Medij koji pamti Miloševićevo vreme

Radio 021 iz Novog Sada je najpouzdaniji izvor sa teritorije ovog grada i Vojvodine. Nastao je u vreme režima Slobodana Miloševića sa idejom da se pokrene gradska informativna radio-stanica, otvoren, slobodan i medij nezavisan od uticaja tadašnjeg političkog establišmenta. Preživeo je i jedan je od medija koji je uspeo da se prilagodi savremenim tehnologijama, ali ne nauštrb profesionalnih standarda. Od jednako uspešnog radija nastao je informativni sajt sa dnevnim informacijama iz Novog Sada, Vojvodine, Srbije i sveta.

Insajder: Ekskluzivne vesti u trci za dnevnim informacijama

Kultna istraživačka emisija Insajder se preselila u kako oni kažu bezgranični prostor interneta, jednako uspešno, kao što rade istraživačke emisije, koje su postale prepoznatljiv brend i otkrile brojne afere kojih je retko ko želeo da se dotakne. Pored sjajnog istraživačkog rada, Insajder na svom sajtu uspeva da dođe i do ekskluzivnih informacija u svakodnevnoj trci za dnevnim vestima.

Peščanik: Ako vam je dobro, onda ništa

Peščanik je uspeo za sve ove godine, iako je „proteran“ sa B92, i uprkos svakodnevnim bitkama za golu egzistenciju, da sačuva svoju autentičnost koja je prepoznatljiva i onima koji nisu fanovi trajnog raskidanja sa nasleđem devedesetih. Iako živimo u vreme pamćenja zlatne ribice koja zaboravi sve ono što je videla čim obrne jedan krug oko akvarijuma, a zvanične statistike govore da je prosek zadržavanja na svim sajtovima oko tri minuta, oni koji čitaju Peščanik provode sate na ovom sajtu.

Glas Šumadije: Kada novinari neće da ćute

Glas Šumadije je nastao kao portal novinara koji, kako kažu, ne žele da ćute i koji su ubeđeni da nema te istine koju treba sakriti od građana. A kako to izgleda kada novinari ne žele da ćute, pokazuju i najnovije pretnje dopisniku Danasa i saradniku ovog portala Zoranu Radovanoviću, zbog serije tekstova o Zastava oružju u kojem ukazuje da je fabrika u lošem stanju, da su dugovanja velika i da se ne uplaćuju doprinosi.

Autonomija: Pluralizam mišljenja

Autonomija je portal Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Ideja Autonomije je da popune sve one praznine koje su nastale u medijskoj sferi Vojvodine i Srbije u ovim turbulentnim godinama koji svi živimo poslednjih trideset godina. Što bi rekli popularni internet gurui, Autonomija je pronašla svoju nišu kao alternativa „uređivački zarobljenim“, državnim ili komercijalnim medijima“, kako bi omogućila pluralizam informacija, i pokretanje debate u društvu o brojnim nagomilanim tabu temama.

Autorka je novinarka Danasa (https://www.danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari