Međunarodna akcija razbijanja srpske kriminalne organizacije: U Belgiji uhapšeni i pripadnici kavačkog klana i "Vračarac" 1Foto: MUP

Policija u Belgiji zaplenila je oko 115 kilograma kokaina sakrivenog u betonskim pločama u okviru međunarodne policijske operacije koja za cilj ima razbijanje srpske kriminalne mreže, saopštilo je belgijsko pravosuđe.

Uhapšeno je ukupno devet osoba, pet u Belgiji, dve u Holandiji, jedna u Luksemburgu i jedna u Srbiji, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Droga je zaplenjena u Arlonu, na jugoistoku Belgije, prilikom pretresa jednog skladišta. Osumnjičeni su pokušali da sakriju kokainu betonskim pločama radi lakšeg izvoza.

„Otkriveno je i zaplenjeno najmanje 103 paketa sa od više od jednog kilograma (ukupno oko 115 kilograma)“ za koje se procenjuje da bi dostiglo vrednost od 11,5 miliona evra na tržištu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Međunarodna akcija razbijanja srpske kriminalne organizacije: U Belgiji uhapšeni i pripadnici kavačkog klana i "Vračarac" 2
Foto: MUP

Pretresi su istovremeno sprovedeni u Holandiji, Luksemburgu i Srbiji.

„Ukupno je bilo angažovano skoro 100 pripadnika različitih policijskih službi u operaciji koja ima za cilj razbijanje srpske kriminalne organizacije koja se bavi međunarodnom trgovinom kokainom“, navelo je tužilaštvo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije: U organizovanoj kriminalnoj grubi bili i pripadnici „kavačkog klana“ i „Vračaraci“

U belgijskom gradu Arlon slobode su lišeni S.Đ., S.K.,Đ. S. D. i F. L. A. U Amsterdamu slobode su lišeni D.R. i D. P. U Republici Srbiji slobode je lišen V.V., dok je njegova sestra J. V. slobode lišena u Luksemburgu.

U toku su istovremeni pretresi u Republici Srbiji, Kraljevini Holandiji i Luksemburgu.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge „kokain“ u luku Roterdam i dalje transport ove opojne droge do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Republike Srbije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma opojne droge kokain.

Ovu organizovanu kriminalnu grupu koju čine „Vračarac“ N.V., D.R., pripadnik tzv. „kavačkog klana“, V.V.,S. K., S.Đ., F.L.A., L.K., K.R., I.G., J.V. i Đ.S.D., su koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovali takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama. Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom. Ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma.

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

U ovoj zajedničkoj međunarodnoj akciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal Republike Srbije, slobode je lišeno osam lica, dok se za preostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe traga.

MUP Srbije: U Beogradu uhapšen srpski državljanin

U međunarodnoj akciji učestovalo je i Tužilaštvo za organizovani kriminal, Bezbednosno- informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova PU za grad Beograd, u koordinaciji sa inostranim partnerskim službama Europolom i Eurodžastom, navodi se u saopštenju MUP-a.

Međunarodna akcija razbijanja srpske kriminalne organizacije: U Belgiji uhapšeni i pripadnici kavačkog klana i "Vračarac" 3
Foto: MUP

U  ovoj akciji u Holandiji  uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe srpski državljani D.R. (28) i D.P. (48), kod kojih je pronađeno oružje i izvesna količina novca za koju se sumnja da je nastala izvršenjem krivičnih dela, dok su u Belgiji i Luksemburgu uhapšeni takođe srpski državljani S.K. (36), Đ.D. (32), J.V. (33), jedno NN lice, kao i državljanin BiH S.Đ. (42).

Na teritoriji  Beograda uhapšen je srpski državljanin V.V. (29),  kome je određeno zadržavanje od 48 sati, koji će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Policija nastavlja sa koordinisanim radom na rasvetljavanju svih okolnosti u vezi distribucije pomenutog narkotika i na otkrivanju  ostalih članova navedene međunarodne organizovanane kriminalne grupe.

Međunarodna akcija razbijanja srpske kriminalne organizacije: U Belgiji uhapšeni i pripadnici kavačkog klana i "Vračarac" 4
Foto: MUP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.