Međunarodni dan bicikala: Obuci se 'šik' i provozaj bajs 1Foto: UG Ulice za bicikliste

Povodom obeležavanja Svetskog dana bicikla organizovana je vožnja bajseva uz poruku da je neophodno raditi više na promociji biciklizma kao prevoznog sredstva.

Učesnici su bili pozvani da se obuku šik, onako kako bi išli na poslovni sastanak, ali i u večenji izlazak ili u pozorište. Cilj manifestacije bio je da se pokaže da vožnja bicikla nije aktivnost koja zahteva specijalnu sportsku opremu, već bezbedne uslove za vožnju, biciklističke staze, mirniji saobraćaj i manje motornog saobraćaja na ulicama.

„Biciklizam je odlična opcija prevoza za urbana područja, smanjujući zagađenje, saobraćaj i troškove za sve. Više od 50% kretanja u urbanim područjima je manje od 5 km i lako se može obaviti biciklom. Treba nam više biciklističkih staza, bolja infrastruktura, kako bi svi bezbedno vozili bicikl kroz sve delove grada“, izjavila je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Holandija je jedna od zemalja u kojoj je biciklizam način života te se tim povodom u vožnju uključio Joust Reintjes, Ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji – „Mnogi biciklisti koji su nam se danas pridružili su potvrda da je dosta ljudi voljno da koristi bicikl kao prevozno sredstvo. Bicikl je zdrav za ljude i okolinu, jeftino je prevozno sredstvo, lako za parkiranje. To je vid transporta koji je pogodan za sve bez obzira na godine, životni stil ili profesiju. Nadamo se da će više biciklista na ulicama uticati i na kulturu u saobraćaju i bolju infrastrukturu“, dodao je Reintjes.

Zoran Bukvić iz udruženja Ulice za bicikliste naglasio je da se „Gradovi u 21. veku suočavaju sa mnogim izazovima, a transport je samo jedan od njih. U borbi protiv zagađenja ali i klimatskiih promena, moramo da se prilagodimo održivim vidovima kretanja kao što su pešačenje, vožnja bicikla i kvalitetan javni prevoz. Vožnju bicikla treba da prestanemo da doživljavamo samo kao sport i rekreaciju, već i kao ravnopravan vid transporta. U tom smislu, bitno je da smo danas svoji primerom pokazali da za bicikl nije potrebna sportska oprema, već bezbedni uslovi za vožnju i manje motornog saobraćaja na ulicama.

Biciklisti su prešli do Novog Beograda, dela grada poznatog po velkom broju poslovnih centara gde su promovisali bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao, ali i do škole, fakulteta ili za večernji izlazak. Tom prilikom je poslata snažna poruka poslodavcima da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a donosiocima odluka da briga o građanima i građankama podrazumeva ulaganje daljih napora u razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari