Međunarodni dan borbe protiv homofobije 1Foto: Zaštitnik građana

Razvijanjem zastave duginih boja na svojoj zgradi, zaštitnik građana je tradicionalno i ove godine obeležio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Ova institucija podseća da su osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta i dalje izložene različitim oblicima kršenja prava, socijalnoj isključenosti i nasilju.

Današnja sednica Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana posvećena je stanju ljudskih prava LGBTI osoba i problemima sa kojima se suočavaju u Srbiji.

„Uprkos unapređenju zakonodavnog okvira, LGBTI osobe su izložene fizičkom i psihičkom nasilju, zlostavljanju, isključivanju i diskriminaciji. Stereotipi i predrasude prate svakodnevni život LGBTI osoba i otežavaju uživanje ljudskih i građanskih prava u punoj meri. Seksualno obrazovanje koje će deci i učenicima na prilagođen način prikazati seksualnu i rodnu raznovrsnost i podsticati razbijanje stereotipa nije i dalje uvedeno, istakla je zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Kako se napominje, mladim LGBTI osobama prilikom otkrivanja njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ili onima koji su morali da napuste svoje domove jer su ih porodice odbacile, ne stoje na raspolaganju servisi i usluge podrške, neophodne za prevazilaženje posebno osetljivog položaja u kome se nalaze, napominje Stevanović.

„Zaštitnik građana poziva organe javne vlasti da intenziviraju napore na obezbeđivanju pune sigurnosti i fizičkog i psihičkog integriteta osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uspostavljanju dosledne nulte tolerancije prema nasilju kojem su LGBTI osobe izložene i uvođenju i stalnom sprovođenju aktivnosti kojima će se podići svest građana, posebno mladih, o seksualnoj i rodnoj različitosti i pravu na slobodno izražavanje svog seksualnog i rodnog identiteta“, dodaje se.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obeležava se 17. maja, na dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije. Obeležen Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari