Međunarodni skup o fenomenu rata i kulturi mira 1

Na Univerzitetu u Kragujevcu počeo je trodnevni međunarodni skup: O fenomenu rata, o kulturi mira (promišljanja, analize, iskustva), u čijem radu, pored kragujevačkih, učestvuju i univerzitetski profesori iz Rima i Barselone, te predstavnici domaćih i italijanskih institucija i ustanova.

Akademska sesija skupa na temu „Teorijska i kulturno-istorijska promišljanja o raznim vidovima fenomena rata“ održana je tokom današnjeg prepodneva u rektoratu kragujevačkog Univerziteta.

U popodnevnim satima, u istom prostoru, organizovana je javna sesija „Interkulturni dijalog o fenomenu rata i o kulturi mira“ koju je otvorio rektor Univerziteta u Kragujevcu profesor Nebojša Arsenijević. Na sesiji su govorili i Mladen Vesković iz Ministarstva kulture i informisanja, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu Davide Skalmani, Slavoljub Jovanović, Stefano Petručani i Janja Jerkov sa Univerziteta „Sapjenca“ u Rimu i predstavnici Spomen-muzeja „21. oktobar“ u Šumaricama.

Sutra će, u okviru Video sesije, biti prikazani odlomci iz dokumentarnog filma „Novinarka u ratu“, koji govori o radu žurnalistkinje Aije Kuge u Beogradu tokom jugoslovenskih ratova. Potom će biti organizovana Školska sesija sa temom „Promišljanja o ratu i o miru iz iskustva mladih“.

Učesnici skupa sutra će razgovarati o predstojećim aktivnostima međunarodnog projekta „Jugoslovenski ratovi: druga strana evropske civilizacije? Naučene lekcije i trajni izazovi“. Skup se održava u okviru programa „Evropa za građane“, koji ima za cilj da iz raznih perspektiva razmotri fenomen rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari