Mejl sa dojavom o bombama u beogradskim školama stigao sa "ruskog Gugla" 1Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Mejl adresa sa koje su stigle lažne dojave o bombama u beogradskim školama pripada ruskom provajderu Yandex-u . Dnevni list Danas imao je uvid u jedan od mejlova koji je stigao jednoj beogradskoj osnovnoj školi i taj mejl poslat je sa adrese – [email protected].

Bojan Perkov iz Šer fondacije objašnjava da je Yandex ruski tehnološki gigant.

– Da bi se otkrilo ko šalje dojave o bombama, potrebna je saradnja provajdera kome pripada mejl adresa sa koje je poslata poruka. Provajder yandex.ru je ruski provajder. Radi se o tehnološkom gigantu koga često zovu „ruski Gugl“. Da bi se ustanovilo ko je poslao mejl, Yandex bi trebalo da pruži informacije koje poseduje o korisniku sa ovakvom mejl adresom, kaže Bojan Perkov, iz Šer fondacije.

Upitan da li je moguće da je naziv adrese sa koje je dojava poslata lažiran, te da ne pripada Yandex-u, on kaže i da je to moguće, ali malo verovatno.

Kako dodaje, ako je mejl adresa lažirana, to ne bi trebalo da bude teško da se otkrije.

– Lažirane mejl adrese se više koriste kada pošiljalac želi lažno da se predstavi kao neko iz državne institucije, ili banke, ili neke druge ustanove od poverenje sa namerom da izvuče neke informacije od primaoca mejla, kaže Perkov.

Mejl sa dojavom o bombama u beogradskim školama stigao sa "ruskog Gugla" 2

Podsetimo, lažnu dojavu o bombama primilo je jutros 97 škola.

U mejlu u koji je Danas imao uvid bilo je napisano NA TERITORIJI ŠKOLE POSTAVLJENA OGROMNA KOLIČINA EKSPLOZIVA.

– Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe san ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih“, navedeno je u mejlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari