Dojave o bombama u osnovnim i srednjim školama u Beogradu, pregled i dalje traje 1Osnovna škola Jelena Ćetković; Foto: B. C.

U 97 osnovnih škola i nekoliko srednjih škola u Beogradu jutros su stigle dojave o postavljenim bombama, zbog čega je u mnogima od njih otkazana nastava. Pregled škola od strane kontradiverzionih ekipa i dalje traje, s obzirom da su dojave o podmetnutim bombama stigle na elektronske adrese velikog broja škola, nezvanično je rečeno Danasu u MUP-u.

U Ministarstvu prosvete nisu znali da nam kažu da li je 97 konačan broj škola koje su dobile informaciju da su postavljene bombe, kako su jutros saopštili.

U više srednjih i osnovnih škola rečeno je našem portalu da nema nastave u prepodnevnoj smeni jer policija nije mogla brzo da izvrši provere budući da je dojavu dobio veliki broj obrazovnih ustanova.

Osnovnim školama koje se nalaze teritoriji Rakovice jutros je putem mejla stigla dojava o postavljenoj bombi.

„NA TERITORIJI ŠKOLE POSTAVLJENA OGROMNA KOLIČINA EKSPLOZIVA. Čudan osećaj smirenosti, kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe san ne napušta. Ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih“, navedeno je u mejlu.

Direktorka Osnovne škole „Branko Ćopić“ obavestila je roditelje da je stigla dojava o bombama i da se nastava u prepodnevnoj smeni neće održati.

„Poštovani roditelji, svim školama, pa i našoj stigla je dojava o postavljenom eksplozivu. Iz tog razloga danas se nastava u prepodnevnoj smeni neće održati. Molim vas da uklonite sva vozila iz i oko školskog dvorišta. Niko ne sme da bude u blizini škole i školskog dvorišta, što znači da ne radi ni produženi boravak. Molim vas da HITNO o ovoj situaciji obavestite sve roditelje svojih odeljenja. O daljem toku dogadjanja ću vas obaveštavati ovde preko viber grupe. Pozdrav, direktorka“, napisala je ona.

Nakon što su pripadnici MUP-a izvršili pregled u toj školi, direktorka je roditelje obavestila da je su uslovi za rad bezbedni.

„Poštovani roditelji, posle pregleda policije obaveštavam vas da je škola bezbedna za rad. Zbog dece i nastavnika koji stanuju daleko od škole i koji su se vratili kući, nastava u prepodnevnoj plavoj smeni će se danas održati on lajn po redovnom rasporedu časova počev od 3. časa. Boravak ima dežurstvo, ali danas nema ishranu. Nastava u popodnevnoj crvenoj smeni počinje redovno u 14h. Molim vas da ovu poruku prosledite svim roditeljima svog odeljenja. Pozdrav, direktorka“, napisala je direktorka Osnovne škole „Branko Ćopić“.

Dojave o bombama primile su i druge škole širom Beograda, nakon čega su direktori i nastavni kadar počeli da obaveštavaju roditelje o tome šta se događa.

“Poštovani roditelji, stigla je lažna vest o postavljenoj bombi u svim školama na teritoriji Palilule. Deca će biti sa mnom u školskom dvorištu dok kontradiverziona ekipa ne pregleda školu”, glasi poruka koju su od učitelja dobili roditelji učenika Osnovne škole “Filip Višnjić”.

Roditelji ističu da u školama uglavnom nema plana evakuacije, ili se on ne poštuje.

„Sramota je da država mesecima ne može da uhvati počinioce. Jednom će negde stvarno eksplodirati pa ćemo da se pitamo i krivimo druge. Nema plana evakuacije ili se ne poštuje. Drže decu u dvorištu, a ako pukne mogu da stradaju od sekundarnih projektila, stakla i betona“, ogorčen je jedan roditelj koji je vest o postavljenoj bombi u školi na Paliluli javio Danasu.

Nastava u mnogim školama nije ni počela, a deca koja su pristizala vraćena su kući.

„Zbog dojave o bombi nastava će verovatno biti otkazana“, obaveštenje je koje su učenici Osnovne škole „Sonja Marinković“ u Zemunu dobili jutros oko 7.30 časova. Kako nam je rečeno, đacima koji pohađaju prvu smenu rečeno je da ne kreću u školu dok se „situacija ne razjasni“.

Kako je roditeljima u toj školi rečeno, mlađa smena nema nastavu danas.

Mejl sa dojavom o bombama u beogradskim školama stigao sa „ruskog Gugla“ – Društvo – Dnevni list Danas

Nastave ovog jutra nema ni u Matematičkoj gimnaziji koja je takođe obaveštena da je postavljena bomba. Učenici su trenutno ispred škole.

Direktor Gimnazije “Patrijarh Pavle” Jasmin Nikolovski kaže za Danas da ta škola nije dobila dojavu, ali pošto deli zgradu sa Osnovnom školom “14. otktobar” morali su da napuste zgradu. Učenici su upućeni kućama i nastave neće biti u prepodnevnoj smeni.

U ekonomskoj školi „Nada Dimić“ u Zemunu učenici su imali samo jedan čas, a pošto se nastavnici nakon dojave o bombi plaše da drže časove, nastava je prekinuta i pustili su decu da se vrate kući.

Policija još uvek nije stigla u Osnovnu školu „Ujedinjene nacije“ na Ceraku, dok je u školi „Radomir Putnik“, koja se nalazi na Dedinju, situacija bezbedna, a đaci i nastavni kadar se vraćaju u prostorije škole.

„Sve je bezbedno, polako ulazimo, bez guranja“, rekli su iz te škole za Danas.

Veliki broj osnovnih škola u Beogradu, njih 97, kao i pojedine srednje škole, jutros je dobilo dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

“Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola, utvrđeno je da su dojave o postavljenim bombama bile lažne. Učenici su vraćeni na nastavu, a u školama gde bezbednosni pregled još traje, učenici su poslati kućama. Nakon završenog KD pregleda škola učenici će biti vraćeni na nastavu”, navode iz Ministarstva.

Kako Danas saznaje, dojave o bombama u beogradskim osnovnim i srednjim školama najverovatnije će biti okarakterisane kao delo terorizma, zbog čega će za ovaj slučaj biti nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal.

„Razlika između dosadašnjih dojava i ovih od jutros su prvo u masovnosti, jer je ogroman broj škola dobio dojavu. Takođe, dosada su one stizale uglavnom telefonom, a ovaj put su poslate mejlom. Tužilaštvo za organizovani kriminal će se sigurno baviti ovim jer je to akt terorizma, a moguće je da bude uključeno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, što ćemo znati u toku dana“, rečeno je Danasu u vrhu tužilaštva.

Iza učestalih dojava o podmetanju bombi u škole, tržne centre i druge ustanove najverovatnije stoje mangupi u našim redovima koje su na te akcije podstakle organizovane pretnje upućivane Er Srbiji, ocenio je danas vojni analitičar Aleksandar Radić.

Danas je dojava o postavljenim bombama poslata i aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Juče su primljene dve dojave o postavljenim bombama na železničkoj stanici Novi Beograd i u Zoološkom vrtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari