Mekalister: Za slobodu medija potrebno prijateljsko okruženje 1Foto: Medija centar

Za slobodu medija potrebni su zakoni i pravila, ali i prijateljsko okruženje, istakao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i predočio da funkcionalne demokratije nema bez nezavisnih medija.

Novinari su mi u Beogradu pričali o direktnom i indirektnom uticaju vlasti i državnih preduzeća, rekao je Mekalister i konstatovao da novinarstvo mora biti slobodno i nezavisno u najvećoj mogućoj meri.

„Bez nezavisnih medija nema funkcionalne demokratije“, rekao je Mekalister novinarima u Evropskom parlamentu i ocenio da Srbija, s obzirom na njenu veličinu, ima širok raspon medija.

Iznenađen sam brojem različitih listova u Srbiji, izjavio je Mekalister i naglasio da Evropska unija (EU) podržava nezavisno novinarstvo i nevladine organizacije u zemljama koje žele da postanu njene članice.

Evropska unija veruje u koncept civilnog društva i u jake nezavisne medije, objasnio je Mekalister i dodao da je i opozicija fundamentalna za funkcionisanje demokratije.

„Naravno da vas opozicija ponekad nervira i da se ne slažete sa onim što vam govori. Možete imati vladu bez opozicije, ali ne možete imati demokratiju bez opozicije“, napomenuo je Mekalister.

Ona je fundamentalna za funkcionisanje demokratije, precizirao je Mekalister i ocenio da kvalitet demokratije zavisi od toga kolika su prava opozicije.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo mnogo da radi na jačanju medijskih sloboda, vladavine prava, demokratskih institucija i osnovnih prava.

Srbija je otvorila prva pregovaračka poglavlja sa EU, podsetio je Mekalister i izrazio nadu da će do kraja godine biti otvorena i nova.

Važno je da su prvo otvorena poglavlja vezana za osnovna prava, demokratske institucije i državnu upravu, izjavio je Mekalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari