"Paradoks, ali i nedovoljan razlog da se ljuti na Kurtija": Sagovornici Danasa o otvaranju Memorijalnog kompleksa OVK u Severnoj Makedoniji 1foto: Wikipedia

U kumanovskom selu Sopot otvoren je Memorijalni kompleks OVK u prisustvu predsednika DUI Alija Ahmetija, za pojedine sagovornike Danasa to je paradoks koji ne treba komentarisati, za druge „popuštanje Makedonaca“, ali ne i dovoljan razlog da se „ljuti na Kurtija“.

U kompleksu su izložene fotografije komandanata OVK sa Kosova poput osnivača Adema Jašarija, navodi Kosovo onlajn, kao i likova iz vojnog sukoba u Makedoniji poput Ismeta Jašarija, ali i fotografije „bivšeg komandanta ONA“, samog Ahmetija.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Čaglavice Momčilo Trajković kaže da je to obeležavanje granica buduće „velike Albanije“.

„Nažalost uz pristanak makedonskih vlasti, koje su saterane u ćorsokak. Umesto da reaguje, Vlada Severne Makedonije saučestvuje u tome. Očekujem reagovanje naše države, pre svih predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kreatora „Otvorenog Balkana“ zajedno sa vladama Severne Makedonije i Albanije“, ističe Trajković.

General u penziji Momir Stojanović to vide kao još jedan vid popuštanja u funkcionisanju makedonske države koju ucenjuje tamošnja albanska populacija i veličanje ideje „velike Albanije“ u Severnoj Makedoniji.

„Reč je o paradoksu koji nije vredan komentara – makedonska policija je ratovala protiv OVK koja se borila za otcepljenje, a sad joj u Severnoj Makedoniji odaju počast“, kaže Stojanović.

Makedonci su u delikatnoj situaciji još od posledica albanske pobune 2001, kad je polovina ljudstva u „ONA“ bila sa Kosova, kaže za Danas spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

„Potom je potpisan Ohridski sporazum, kojim su prava albanske zajednice podignuta na visok nivo, uključujući i uvođenje albanskog kao službenog jezika. Događaj kod Kumanova možda treba gledati u kontekstu te neke albanske „ravnopravnosti““, napominje Jakšić.

Očigledno da je ovo, kako kaže, popuštanje Makedonaca, jer su i sami svesni da mnogo toga moraju da „progutaju“, dok je sa albanske strane to neka vrsta „agresije“.

Živadin Jovanović iz Beogradskog foruma za svet ravnopravnih ističe da razloge za otvaranje ovog memorijalnog centra najbolje znaju u Briselu, Londonu i Vašingtonu.

„Mislim da ima razloga da se reaguje, najpre iz Skoplja kao glavnog grada Severne Makedonije na čijoj se teritoriji takav projekat realizuje. Što se Beograda tiče, veoma je važno da shvati da se taj projekat realizuje u interesu geopolitike najvažnjijih članica NATO i da nema razloga da se ljuti na Kurtija“, kaže Živadin Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari