Profesija u kojoj stres ne prestaje: Zbog čega novinari mnogo češće pate od PTSP-a? 1Danas/Canva (ilustracija generisana pomoću veštačke inteligencije)

Da je novinarstvo stresan posao, uzima se kao notorna istina. Međutim, retki su bili pokušaji da se taj aksiom raščlani i analizira, da mu se uhvate uzroci i posledice.

Grupa od četvoro novinara i jednom psihološkinjom pod pokroviteljstvom kancelarije OEBS-a u Srbiji prihvatila se tog posla, objavljujući Analizu mentalnog zdravlja novinara koja se temeljila na anketi u kojoj je učestvovalo 164 novinara.

Izveštaj je došao do više zabrinjavajućih nalaza, u prvom redu da 32,3 odsto anketiranih novinara ima dijagnostikovan mentalni poremećaj ili doživljava mentalne smetnje.

Od toga broja, čak petina ispitanih pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Poređenja radi, u izveštaju se navodi podatak da je raspostranjenost ovog poremećaja u opštoj populaciji oko jedan odsto.

Autori ovog izveštaja za Danas naglašavaju da ih rasprostranjenost PTSP među novinarima nije iznenadila. Tim pre kada se uzmu u obzir teme o kojima pišu i uslovi u kojima rade.

Novinarka Jovana Gligorijević ističe da je broj onih koji pate od posttraumatskog stresa u korelaciji sa brojem anketiranih koji su prijavili da imaju iskustvo izveštavanja o traumatičnim događajima poput nasilja u porodici sa smrtnim ishodom ili iz ratom pogođenih područja.

– Naša pretpostavka je da se među novinarima kojima je dijagnostikovan PTSP u velikom procentu nalaze novinari crne hronike, ističe Gligorijević.

Situacija u kojoj se pripadnici bilo koje profesije nalaze pod neprekidnim stresom nije normalna, smatra medijski stručnjak Branko Čečen. On dodaje da zbog te izloženosti stresu novinari snose ozbiljne posledice.

– Novinari su svuda ugroženi, to je u prirodi ove profesije. Međutim, postoje društva u kojima se radi na tome da se novinari zaštite od negativnih efekata ove profesije. Kod nas to, nažalost, nije slučaj. Ovde su novinarke i novinari uglavnom prepušteni sami sebi, naglašava Čečen.

Među autorima izveštaja bio je i Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija. Kako napominje, kao neko ko je 40 godina u novinarstvu, nije bio iznenađen rezultatima ove analize.

– Doživeli smo profesionalno nekoliko ratova, međunarodnu intervenciju, desetogošnju autokratsku vladavinu devedesetih…Akumulirana je velika količina regularnog strasa, postraumatskog stresa, pritisaka političara, pretnji i napada na novinare, nerešenih ubistava, ali i siromašenje profesije, potplaćenost, prevelika očekivanja od menadžmenta, premalo brige o zdravlju novinara… Čini se da će samo biti gore po novinare i zbog toga je potrebna hitna akcija i kada je reč o podršci mentalnom zdravlju i sveukupnom zdravju novinara i profesije. Ako su novinari zdraviji biće i društvo. I obrnuto, ističe Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari