Stručnjaci: Mere Kriznog štaba za izbore zakasnele i nerealne 1Mladen Jovanović: Foto Medija centar Beograd

Generalni sekretarijat Vlade Srbije je tek početkom ove sedmice, u ponedeljak 15. juna, dostavio Republičkoj izbornoj komisiji Zaključak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 o merama zaštite na biračkim mestima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji će se održati 21. juna.

RIK-u je tada dostavljeno i uputstvo da o njemu naknadno obavesti sve lokalne samouprave, kao i radna tela, biračke odbore i izborne komisije na lokalu u Srbiji. Zaključci Kriznog štaba nisu nigde zvanično objavljeni, tako da milioni birača u Srbiji ne znaju precizno kako bi trebalo da se ponašaju na biračkim mestima u vreme epidemije.

U Zaključku Kriznog štaba, inače donetog tek 13. juna, navodi se da između članova biračkih odbora mora da postoji fizička distanca „od najmanje jednog metra“, a da „nijedan pojedinačni kontakt člana biračkog odbora sa biračima ne sme biti duži od 15 minuta“. Članovi biračkog odbora „prilikom interakcije sa biračima“ treba da koriste zaštitne maske za lice i zaštitne rukavice, a „kad god je moguće“ da peru ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi ili koriste dezinfekciona sredstva sredstva na bazi 70 odsto alkohola.

Prema Zaključku, koji je potpisala kopredsedavajuća Kriznog štaba i premijerka Ana Brnabić, član biračkog odbora kod koga se pojavi bilo koji simptom koji može da ukaže na Covid 19 dužan da o tome obavesti predsednika biračkog odbora, koji će pozvati dežurnog epidemiologa teritorijalno nadležanog instituta ili zavoda za javno zdravlje, čiji kontakt telefon „mora da ima“. Takav član biračkog odbora treba da bude „pravovremeno smešten u odvojenu prostoriju za izolaciju, do dolaska sanitetskog vozila koje će ga prevesti do najbližeg odeljenja infektivne klinike“. Svi članovi svih biračkih odbora u Srbiji bi do dana izbora „trebalo da budu edukovani o merama prevencije Covid 19 tokom izbornog procesa“.

U Zaključku se preporučuje da birači unutar biračkog mesta treba da nose maske za lice, koje će „na biračkom mestu biti obezbeđene“. I birači će „voditi računa“ o održavanju fizičke distance unutar biračkog mesta od najmanje jedna metar u odnosu na druge birače, kao i u odnosu na članove biračkog odbora, čak i u situaciji kada im oni UV lampom proveravaju da li je glasali na drugom biračkom mestu, ili im obeležavaju prst sprejom, ili im uručuju glasački listić.

Tokom utvrdjivanja identiteta birača od strane članova biračkog odbora „potrebno je da birač kratkotrajno ukloni zaštitnu masku sa lica“. I paravani za glasanje moraju međusobno biti udaljeni najmanje jedan metar. Svu ličnu i zaštitnu opremu na biralištima obezbediće Republički fond zdravstvenog osiguranja.

Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja se godinama bavi izbornim sistemom, ocenjuje da su Vlada, Krizni štab i RIK ozbiljno zakasnili sa merama, pitajući „da li se takvim kašnjenjem ugrožava zdravlje ljudi“. On kaže da se može postaviti i pitanje da li je nekoliko dana dovoljno da se oko 150.000 članova biračkih odbora po Srbiji i obavesti i edukuje o merama, što je uzuzetno važno, jer će oni morati da štite i svoje i zdravlje birača. Podseća da Srbija ima preko 8.250 biračkih mesta, na da će se 21. juna paralelno odigravati i parlamentarni i lokalni izbori, a na delu njih i pokrajinski.

– Utisak je da su preporuke donete brzopleto, bez ikakvog poznavanja realnosti sprovođenja izbornog postupka. One su i nerealne na mnogo nivoa. Recimo, preporučena distanca od jednog metra između članova biračkog odbora i glasača ukazuje da oni koji su ih kreirali nemaju predstavu o tome kako izgleda većina biračkih mesta u Srbiji, posebno u manjim mestima. Prostorije gde se izvode izbori često su previše male i ne mogu da obezbede poštovanje distance ni članovima biračkih odbora, a kamoli glasačima- kaže on.

On kaže da se može postaviti i opravdano pitanje zašto se RFZO, koji pune svi građani iz zdravstvenog osiguranja, prazni za potrebe održavanja izbora, koji će pritom biti značajno skuplji nego što bi mogli da budu. Mere, recimo, predviđaju zaštitne maske za sve članove biračkih odbora i glasače, što je preko četiri miliona maski, pa zaštitne rukavice, pa dezinfekciona sredstva na bazi medicinskog alkohola, kaže on.

Naš sagovornik dodaje da niti jedna preporuka Kriznog štaba ne edukuje članove biračkih odbora o tome kako da obezbede da ne dođe do infekcije maski koje će davati glasačima. Podseća da je, prema navodima Svetske zdravstvene organizacije i samih članova Kriznog štaba, nepravilno korišćenje maski bilo jedan od uzroka širenja epidemije. Posebno je pitanje kako će se, recimo, prskanje sprejom i provera identiteta svakog birača obaviti na distance od najmanje jednog metra, kaže.

Na biračkim mestima ne koristiti veštačku ventilaciju

U Zaključku Kriznog štaba se navodi da biračko mesto, gde god je to moguće, treba da bude u prizemlju objekta. Najmanje 24 časa pre početka izbora neophodno je očistiti prostor.

Prostorije tokom izbornog dana treba redovno provetravati, uz „omogućavanje kontinuiranog protoka vazduha“. Poželjno je da bar jedan prozor u prostoriji bude otvoren tokom odvijanja izbornog procesa. Ne treba koristiti veštačku ventilaciju, navodi se u preporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari