U Trgovinskom sudu u Sremskoj Mitrovici bivši radnici Šećerane odbili su glasanjem predloženi plan reorganizacije preduzeća.

Planom je bilo predviđeno da se njihova potraživanja za zarade preko minimalnih, ostvarene dok su radili u predozeću, pretvore u akcije. Kako je zamišljeno, jedan od najvećih poverlica „Šećer plus“ iz Beograda podneo je plan reorganizacije Šećerane, nad kojom je 13. maja ove godine otvoren stečaj. Fabrika je u finansijske teškoće dospela tokom lanjske izuzetno duge kampanje prerade repe. Mada je u samu pripremu kampanje uloženo više miliona evra, nastali su veliki dugovi koji su procenjeni na oko pet miliona evra. Pre otvaranja stečaja u ovoj fabrici je radilo 265 radnika koji su završili na tržištu rada.

Da bi se spaslo što se spasti može napravljen je plan reorganizacije kojim je trebalo da se u potpunosti izmire potraživanja iz tri isplatna reda (troškovi stečaja, minimalne zarade, porezi i doprinosi), a da se 51,9 odsto potraživanja poverilaca četvrtog isplatnog reda namiri pretvaranjem u akcije. U četvrtom isplatnom redu bili su radnici sa svojim potraživanjima zarada preko minimalnih i ostali poverioci koji imaju potraživanja po osnovu primanja iz radnog odnosa.

Prema rečima portparola Trgovinskog suda u Sremskoj Mitrovici, sudije Dragice GačićPetković, nakon glasanja stečajni sudija je utvrdio da plan reorganizacije nije usvojen, jer nije usvojen u svim klasama, pošto su u posebno formiranoj klasi poverilaca koju su činili bivši radnici, za plan glasali poverioci koji imaju 31 procenat potraživanja.

Stečajni sudija je doneo rešenje kojim se odbija predloženi plan reorganizacije i ostavio rok od 30 dana da se podnese izmenjeni plan reorganizacije. Ako se ne usvoji ni izmenjeni plan, nad Šećeranom će se sprovesti bankrotstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari