Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ; Nije nas obmanula lokalna samouprava u Novom Pazaru 1Foto: Grad Novi Pazar

Posle pet dana rasprave, između Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP), i „utvrđivanja“ da li je Islamska zajednica (IZ) u Srbiji prevarena za rekonstrukciju Altun – alem džamije, konačno se oglasio Mešihat IZ.

Vrhovno telo je ocenilo u, današnjem, saopštenju „neprimerenim, nepotrebnim, tendencioznim i štetnim“ izjave stranačkih funkcionera da su „omanuti od lokalne samouprave Novog Pazara po pitanju restauracije Altun – alem džamije“.

„Restauracija teče u skladu sa potpisanim ugovorom, planiranom dinamikom i zakonskom procedurom, a sve uz uzajamnu aktivnost i uvažavanje svih faktora koji su uključeni u ovaj projekat, na čelu sa Islamskom zajednicom“ – navodi se u saopštenju Mešihata IZ u Srbiji, u kojem se podseća da je sporazum zaključen sa Ministarstvom turizma i omladine i gradom Novim Pazarom i da je njim opredeljeno više od 67 miliona dinara za restauraciju džamije, da su dobijene dozvole za izvođenje radova i da je raspisan tender za izbor izvođača radova.

Saopšteno je i da je IZ imala „presudan uticaj i uvid u svim dosadašnjim realizovanim i planiranim aktivnostima, tako da ni po pitanju odabira izvođača nema sumnje da će radovi biti povereni onima koji imaju iskustva za ovakvu vrstu građevinskih zahvata. Razlog tome je, što se kompletan posao vrši pod nadzorom više kompetentnih faktora, uključujući IZ u Zavod za zaštitu spomenika“.

Poručeno je da rukovodstvo IZ i ulema „znaju i nikada neće zaboraviti šta je ko od političara iz Sandžaka i Beograda, nameravao, govorio i radio prema IZ pre godinu, pet, 10, 15 ili 30 godina“.
U saopštenju ističu i da „IZ nije politička organizacija, da niko od političara, niti političkih organizacija nema ekskluzivno pravo da je prisvaja, drugima uskraćujući pravo da joj pripadaju, o njoj brinu i doprinose njenoj stabilnosti i jačanju“ i da je, u prošlosti, davala podršku nekim političkim subjektima radi odbrane od različitih napada.

SPP je, na sebi bliskom portal, optužila SDP da je prevarila IZ u Srbiji, prebacujući sredstva za rekonstrukciju džamije na račun gradske uprave, što nije slučaj kada su u pitanju objekti SPC.

Potpredsednik te partije Edin Numanović je otišao korak dalje i SDP optužio “da na taj način želi da ovlada Islamskom zajednicom”.

.Ministar turizma i omladine, Husein Memić, za Danas, je, prethodnog dana, objasnio da prema protokolu za sredstva kod tog Ministarstva, mogu da konkurišu samo lokalne samouprave i preduzeća i ustanove čiji su osnivači.

Za restauraciju džamije konkurisao je grad, a za Turistički dom „Sopoćani“ Turistička organizacija Novog Pazara (TONP).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari