Meštani Gornjih Nedeljica u ponedeljak predaju peticiju protiv Prostornog plana Loznice 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Aktivista inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović izjavio je da će meštani Gornjih Nedeljica u ponedeljak organizovati protest u Loznici, kada će i predati peticiju sa 5.000 potpisa protiv Prostornog plana grada Loznice kojim se predviđa izgradnja rudnika kompanije „Rio Tinto“.

„Došli smo danas ovde sa našim partnerima iz više zeleno-levih organizacija, pokreta i partija iz regiona da pružimo podršku ovim ljudima u Nedeljicama da istraju u borbi protiv ‘Rio Tinta’ i da pokažemo da stojimo sa njima u ovom problemu“, rekao je Veselinović prilikom posete Gornjim Nedeljicama.

Stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) i Otvorena građanska platforma Akcija, pokret Ekološki ustanak i inicijativa Ne davimo Beograd obišli su Gornje Nedeljice zajedno sa predstavnicima zelenih partija iz država regiona Zapadnog Balkana, koje su ekološki aktivisti i predstavnici lokalnih udruženja upoznali o problemima s kojima se susreću oko izgradnje rudnika.

Kako se navodi u saopštenju ZZS, predsednik te stranke Nebojša Zelenović predložio je da Mreža zelenih Zapadnog Balkana zajednički pokretane inicijativu da se o projektu „Rio Tinto“ raspravlja u Evropskom parlamentu „u sklopu napora da se ovaj opasni problem internacionalizuje“.

Zelenović se takođe založio da Jadar postane zaštićeni „region zdrave hrane“ koji kroz subvencije od države i EU fondova može učetvorostručiti svoju proizvodnju.

On je pozvao odbornike Skupštine opštine Loznica da u ponedeljak „glasaju časno i ispune svoju obavezu prema građanima koji su ih birali“ i povuku iz procedure Prostorni plan u kome je rudnik kompanije „Rio Tinto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari