Prvi od predstavnika lokalne samouprave koji je obišao poplavljeni Maruljevac je Predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović.On je u ponedeljak došao u Maruljevac, naselje najteže pogođeno poplavom.

Skupština grada Požarevca i Crveni krst organizovali su prikupljanje humanitarne pomoći i Spasović je u Maruljevac došao da bi, zajedno sa Crvenik krstom, isporučili deo pomoći najugroženijima.

Na pitanje šta treba sada raditi, kao i šta raditi u budućnosti da bi se sprečile ovakve nepogode on je izjavio:

-Najpre želim da se zahvalim žiteljima okolnih sela koji su došli da pomognu svojim prilateljima i rođacima. Istovremeno, moram da dodam da nismo odgovorili izazovu kako je moglo. Stvarno je bilo teško predvideti ovo što se desilo. To su radili stručnjaci Vodoprivrede koji su rukovodili timom, ali definitivno je u početku bila slaba organizacija. Kasnije su se ljudi prenuli i shvatili da je vrlo opasno. Bio sam ovde sa meštanima koji su opravdano ogorčeni. Uništene su im kuće i domaćinstva, porodice su poslali u grad ili kod komšija. Naravno da je očajna situacija. Pomoć je počela da pristiže tek od juče, što ponovo govori o tome da nije bila dobra organizacija. Ja neću da krivim nikoga, svi su dali sve od sebe. Da li je to bilo dovoljno? Mislim da nije. Tek od juče je krenulo bolje. Bio sam sa meštanima i video kroz šta su prošli-naglasio je Spasović.

On je dodao i da „sada najpre treba izvršiti sanaciju terena. Ukoliko se nešto ne uradi za nekoliko dana nastupiće bolesti. Ima mnogo poplavljenih kuća, uginulih životinja. Neophodno je da Grad odmah odvoji sredstva za pomoć ovim ljudima“.

Apel za naše u inostranstvu

Spasović je apelovao našim građanima zaposlenim u inostranstvu I dijaspori da pomognu svojim zemljacima, kako u mestima odakle potiču, tako i u celoj Srbiji.

– Molim naše sugrađane iz inostranstva da nam pomognu. Svaka pomoć nam je dragocena, bila u novcu, bila u robi. Ono što nam je, trenutno najopotrebnije su: hrana, higijenska sredstva, hrana za bebe I pelene, kao I sva druga roba za ovakvu situaciju, uključujući I novčanu pomoć, koja će nam dobro doći da prebrodimo ovu nesreću koja nas je zadesila-apelovao je predsednik Skupštine grada Požarevca, Bane Spasović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari