Meštani napuštaju Zaboj zbog loših životnih uslova: U Mesnoj zajednici nam kažu da ne znaju šta će s nama (FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

Zbog loših uslova života, pre svega nedostatka putne infrastrukture, u protekle tri godine zaselak Zaboj, u selu Potpeć, koje pripada mesnoj zajednici Krvavci napustilo je jedanaest meštana, od kojih sedmoro dece.

-Moj brat sa ženom i dve kćerke je morao da spakuje stvari i ode iz našeg sela, kada je došlo vreme da deca krenu u školu. Sada plaćaju stan na Mendinom brdu. Isto je uradio i moj prvi komšija sa ženom i petoro dece – priča za Danas Milija Todorović iz sela Potpeć.

Zaselak Zaboj, u kome Milija živi sa roditeljima, sada ima 30 stanovnika, starosti od dve do 90 godina. Tu je i sedmoro dece, uzrasta od dve do sedam godina. Mališani u školu idu u Drežnik, umesto u svoju matičnu školu u Krvavcima, jer do svog sela nemaju put, objašnjava Milija.

Meštani napuštaju Zaboj zbog loših životnih uslova: U Mesnoj zajednici nam kažu da ne znaju šta će s nama (FOTO) 2
Milija Todorović, Foto: Privatna arhiva

-Obraćali smo se nadležima u Mesnoj zajednici, a oni su nam odgovorili da smo „na nezahvalnom mestu“ i da „ne znaju šta će sa nama“. Čak su nas pitali kome mi uopšte pripadamo. Potpuno smo zaboravljeni i ostavljeni – žali se ovaj meštanin Zaboja u Potpeću, prisećajući se da su zbog dvoje bolesnih meštana lopatama pokušavali da omoguće prilaz selu terenskim vozilom.

-Iz Mesne zajednice su nam rekli da put do naših kuća uopšte nije u planu čišćenja, da će se sneg čistiti samo ispod Gradine. Sve se to dešava u 21. veku, u naprednoj državi, sa naprednom vlašću – kaže Milija i dodaje da zarad puta neće da „proda obraz“.

Meštani napuštaju Zaboj zbog loših životnih uslova: U Mesnoj zajednici nam kažu da ne znaju šta će s nama (FOTO) 3
Foto: Privatna arhiva

Kako kažu meštani, Visina snega u Zaboju sada je od 20 do 40 centimetara, a put do prodavnice, autobusa, škole je neprohodan.

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, za Danas objašnjava da su za održavanje seoskih puteva odgovorni građani, odnosno predsednici mesnih zajednica, kojima to preduzeće isporučuje odgovarajuće količine goriva i raonike.

Nikola Maksimović
Nikola Maksimović, Foto: Grad Užice

-Tamo gde je neophodno, gde meštani ne mogu sami da reše problem, mi pošaljemo ekipu Niskogradnje. Angažujemo i dodatnu mehanizaciju. Uglavnom smo do sada svima izlazili u susret – ističe Maksimović, koji je na ovu žalbu građana brzo reagovao i u kontaktu sa njima dogovorio čišćenje neprohodnih puteva u tom kraju, sada i ubuduće.

Meštani Zaboja se još uvek nadaju da će u narednom periodu dobiti putnu infrastrukturu, koja bi ih povezala sa njihovim selom.

Zabrinuti su, jer ta procedura, kao i ona koja se tiče čišćenja snega, počinje u Savetu mesne zajednice, koji, prema rečima Milije Todorovića, do sada nije pokazao interesovanje za njihove probleme.

Meštani napuštaju Zaboj zbog loših životnih uslova: U Mesnoj zajednici nam kažu da ne znaju šta će s nama (FOTO) 4
Vladimir Sinđelić, Foto: Grad Užice

Vladimir Sinđelić, član Gradskog veća za mesne zajednice, potvrdio je novinaru Danasa da postoji više načina za rešavanje problema nedostatka puteva u ovom selu i da je početak svakog u Savetu mesne zajednice, odnosno od njegovog predsednika.

-Pozivam meštane Zaboja da dođu kod mene, utorkom ili četvrkom od 10 do 12 časova, da vidimo na koji način mogu da doporinesem rešavanju problema – kaže Sinđelić.

Predsednica MZ Krvavci, Jasna Milić, koja je spona između meštana svoje mesne zajednice i nadležnih u Gradskoj upravi Užica, poslednja dva dana nije odgovorila na pozive i poruku novinara Danasa. To nije učinila ni do objave ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari