Meštani ogorčeni na užičku vlast: Ni posle dugogodišnjih obećanja nije asfaltiran put do vodovoda u Gajevima 1Nezavršen put/Foto: Privatna arhiva

Od jeseni do proleća, a kad dođe proleće onda na jesen. I, tako ukrug, duže od četiri godine, obećavaju meštanima čelnici užičke vlasti da će završiti asfaltiranje puta koji vodi do vodovoda u užičkom selu Gajevi.

Sa tog vodovoda se snabdeva oko 300 domaćinstava u selima Gajevi, Ljubanje, Krvavci i Zbojštica.

Put od 1.500 metara je bio uništen u poplavi 2017. godine. U oktorbu te godine, svedoče meštani, uz pomoć Sektora za vanredne situacije Srbije je sanirano 1.000,  a ostalo da se asfaltira 500 metara, kako bi se omogućio prilaz vodozahvatu.

Iste godine, osnovan je režijski odbor i dogovoreno je da, po modelu udruživanja sredstava, meštani učestvuju sa jednom trećinom, a dve trećine potrebnog iznosa trebalo je da obezbede Grad Užice i Gradska opština Sevojno.

Meštani su prikupili i uplatili 1.080.000 dinara. Gradska opština Sevojno je, 2018. godine, za asfaltiraje dela puta od 130 metara, uz deo novca meštana, platila dodatnih 380.000 dinara.

Meštani ogorčeni na užičku vlast: Ni posle dugogodišnjih obećanja nije asfaltiran put do vodovoda u Gajevima 2
Miroljub Stanojević/Foto: Privatna arhiva

Međutim, predstavnici prethodne i sadašnje užičke vlasti, navode meštani, nisu ispunili svoju obavezu i duže od četiri godine obećavaju da će asfaltirati ostatak od 370 metara.

„Izmanipulisani smo i prevareni. Mi smo uplatili novac, a put još uvek nije asfaltiran“, kaže za Danas Miroljub Stanojević, meštanin Ljubanja i nekadašnji predsednk režijskog odbora.

Asfaltiranje puta, dodaje, „obećavali su, uoči izbora 2018. godine i kasnije, Tihomir Petković, u to vreme gradonačelnik, Vladimir Sinđelić, gradski većnik, Snežana Milovanović, direktorka JKP Niskogradnja, i sadašnja gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević“.

Stanojević navodi da meštani „strahuju od velikih kiša koje bi mogle da, kao 2017. godine, unište put čime bi prilaz vodovodu bio nemoguć“.

Meštani ogorčeni na užičku vlast: Ni posle dugogodišnjih obećanja nije asfaltiran put do vodovoda u Gajevima 3
Izvorište/Foto: Privatna arhiva

„Čelnici i prethodne i sadašnje vlasti su obećavali – biće na proleće, a kad dođe proleće kažu – biće na jesen. Poslednji put su obećali da će radove početi 15. novembra ove godine i – opet ništa“, svedoči Stanojević koji je od pre mesec i po član SNS koja je, sa kaolicionim partnerima, na vlasti u Užicu od 2012. godine.

Tomislav Tucović, novi predsednik režijskog odbora od marta 2021. godine, objašnjava da je taj put važan zbog prilaza vodovodu i njegovog održavanja, a potom, takođe, svedoči o dugogodišnjim prolećno-jesenjim obećanjima užičke vlasti.

„Bio sam na razgovoru kod gradonačelnice i njenih saradnika, 10. novembra prošle godine. Tada su mi rekli da će sve to uraditi na proleće ove godine. Ali, kad je prošlo proleće, kažu „biće na jesen, budite srtpljivi, samo da prođe rebalans budžeta“. Evo, prošla je i ova jesen i rebalansi, a od puta – ništa“,  kaže za Danas Tucović i kaže da „nikada nije bio član  političkih stranaka, niti će biti“.

Meštani ogorčeni na užičku vlast: Ni posle dugogodišnjih obećanja nije asfaltiran put do vodovoda u Gajevima 4
Vladimir Sinđelić/Foto: Nenad Kovačević

Vladimir Sinđelić, gradski većnik zadužen za mesne zajednice koji je bio većnik i u prethodnom mandatu, nakon što je prizano da je lokalna vlast „godinama obećavala meštanima da će asfatirati put“, sada najavljuje novi rok – proleće naredne godine.

„Obećali smo im da ćemo to uraditi na proleće sledeće godine“, kazao je za Danas Sinđelić.

„Jesmo obećali da ćemo asfalirati taj put u novembru ove godine, ali nismo stigli, jer smo morali da platimo asfaltiranje ulica u Sevojnu, a posle je bilo problema u Ratarskoj ulici“, navodi Sinđelić.

Na pitanje Danasa da li je novac za završetak asfaltiranja prilazog puta vodovodu u Gajevima za to planiran budžetu za narednu godinu, on kaže da „sredstva za to nisu posebno planirana, već će se iskoristiti novac sa pozicije održavanje ulica i puteva“.

„Udruživanje“ sredstava

„Ukupna vrednost radova, pre četiri godine, bila je oko tri miliona dinara. Po dogovoru o udruživanju sredstava, uplatili smo 1.080.000 dinara, što je trećina ukupnih troškova. Gradska opština Sevojno je, za asfaliranje 130 metara i uz naše učešće, učestvovala sa oko 380 miliona. Od našeg novca je ostalo oko 700.000 i Grad Užice je trebalo da obezebedi još 1.400.000 dinara“, objašnjava Tomislav Tucović i dodaje da je, u međuvremenu, sve poskupelo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari