Meštani Pakovraća treći dan blokiraju firmu za proizvodnju betona za izgradnju autoputa 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani Pakovraća su i danas, treći dan za redom, blokirali firmu za proizvodnju betona „Cemprom“ u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega.

Oni su traktorima i automobilima blokirali ulaz u firmu i ne dozvoljavaju da kamioni i cisterne „Cemproma“ udju u firmu, niti da izadju iz nje.

Prema podacima učesnika blokade, policija u civilu je zapisala tablice traktora i automobila koji učestvuju u blokadi firme, ali nije pravila probleme učesnicima blokade.

Jedna od učesnica blokade rekla je agenciji Beta da ih je danas posetila predstavnica Ministarstva gradjevine, da je obavila razgovore sa svakim učesnikom blokade, zapisala njihove žalbe i obećala da će sutra biti održan sastanak povodom tih žalbi u Ministarstvu.

Firma „Cemprom“ nalazi se na parceli Radosava Ćosića koji ističe da je ugovor za korišćenje te parcele, čija je površina 51 ar, istekao 28. marta, da nije produžen i da je od tada „bespravno zauzeta“.

„Žalio sam se Gradskoj upravi Čačak, ali nadležni ništa nisu preduzeli“, rekao je Ćosić agenciji Beta.

Meštani koji su blokirali firmu za proizvodnju betona kažu da je ne produžavanje zakupnine za pracelu na kojoj se firma nalazi samo jedan od problema koji oni imaju sa eksproprijacijom njihovih imanja zbog izgradnje autoputa i da blokadom žele ponovo da skrenu pažnju na te probleme.

Oni ističu da im još uvek nije plaćena zemlja i kuće koje im se oduzimaju zbog izgradnje autoputa, a da su dobili rešenja o prinudnom iseljavanju i da strahuju od sudskih izvršitelja.

Prema rečima jednog od nezadovoljnih meštana ostalo je još nekoliko domaćinstava u Pakovraću koja se i dalje sude sa državom zbog oduzimanja kuća za potrebe izgrandje trase autoputa, jer nisu bili zadovoljni sa ponudjenom cenom, a, kako je rekao, mnogo više domaćinstava se sudi zbog oduzimanja zemlje.

Sudski procesi nezadovoljnih meštana Pakovraća zbog eksproprisane zemlje traju više od dve godine i prema njihovoj oceni, oni se „neopravdano odugovlače“.

Meštani koji protestuju ističu da nemaju gde da se presele i izražavaju ogorčenost što država prvo nije isplatila eksproprisanu zemlju i kuće, pa tek onda počela izgradnju autoputa.

Meštani Pakovraća su odlučni da ostanu na blokadama sve dok ne dobiju garanicje od nadležnih institucija da će svi njihovi problemi sa eksproprijacijom zemlje i kuća biti rešeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari