Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u katastarske opštine Gradište i Činiglavci u pirotskoj opštini dostavilo je spisak parcela koje će biti eksproprisane zbog trase Koridora 10 sa predlogom cena njihove tržišne vrednosti, ali će konačnu reč o visini naknade za zemljište, zasade i objekte dati Javno preduzeće Putevi Srbije koje obavlja posao eksproprijacije na Koridoru 10.

Kako je najavljeno, eksproprijacija zemljišta u pirotskoj opštini biće na granici sa Dimitrovgradom prema selu Veliki Jovanovac, a rok za završetak eksproprijacije je 1. mart 2010. godine. Od otkupa zemljišta ovde se očekuje negde oko 350 miliona dinara.

U selu Činiglavci koje se nalazi na putu Pirot – Dimitrovgrad meštani su, prema rečima predsednika Saveta Mesne zajednice Radivoja Dinića, upoznati sa eksproprijacijom zemljišta.

– Dobili smo spisak parcela od Ministarstva poljoprivrede sa procenom njihove vrednosti. Meštanima se nudi i zamena zemljišta i zadovoljni su predloženom cenom, naravno, ako ona ostane takva. Po tom predlogu prosek je negde oko 800.000 dinara. Ima i parcela koje su procenjene na 1,5 ili 1,8 miliona dinara. Nisam stručan da kažem da li je to prava cena budući da je reč o obradivom i najplodnijem zemljištu. U Činiglavcima će biti eksproprisano 280 parcela, kao i 88 parcela u Gradištu koje gravitira ovom selu. Meštani su to prihvatili i potpisali na zboru u selu – kaže Dinić.

Kaja Ignjatović kaže da nisu prihvatili da parcele koje će biti eksproprisane zamene nekim drugim parcelama.

– Očekujem da ćemo za oko 26 ari dobiti oko dva miliona dinara. To smo prihvatili. Nisam se nadala ovim parama. Ako bude taj iznos, bićemo zadovoljni. Ovaj novac će nam mnogo značiti jer sin i snaja ne rade, imamo dva unuka srednjoškolca, a suprug i ja imamo penzije. Svi živimo u selu, bavimo se poljoprivredom i čuvamo stoku – kaže ona.

Između kuća Desanke Ilić i njenog komšije Hranislava Igića treba da prođe trasa budućeg autoputa.

– Autoput će pored naše kuće proći na deset metara i za sada nam nisu ništa nudili. Bila su ovde neka merenja oko trase autoputa i ne znam šta će da bude. Imamo u blizini kuće i dva placa ali ne znamo koja će biti cena i da li će ona biti realna ako budu eksproprisani – kaže Desanka.

U domaćinstvu Hranislava Igića sedmoro je članova. Hranislav živi sa suprugom, sinom, snahom, dva unuka i ćerkom.

– Imamo ovde jednu parcelu brat i ja i ne znamo koliko će sve to biti plaćeno. Nezadovoljan sam, međutim, što će autoput biti na petnaestak metara od kuće. Možete da zamislite kako će izgledati život kad krenu teški kamioni ovim putem. Niko nam još ništa nije ponudio, niti znamo da li će kuća možda biti srušena – kaže Hranislav.

Načelnik Opštinske uprave u Pirotu Bogoljub Tošić kaže da je JP Putevi Srbije podnelo predlog za eksproprijaciju nepokretnosti u katastarskoj opštini Gradište.

– Naša stručna služba primila je taj predlog i u pitanju je oko stotinak građana čije zemljište će biti eksproprisano. Formirali smo ekipe koje će sa strankama razgovarati na terenu. Javno preduzeće Putevi Srbije odredilo je da veštak bude Zavod za veštačenje u Beogradu. Stranka koja ne bude zadovoljna cenom, sudskim putem ostvarivaće svoja prava na naknadu. Ne znam kako će stranke reagovati, ali eksproprijacija je društveni interes koji je utvrdila Vlada Srbije prošle godine – kaže Tošić.

Rad na terenu

U opštini Pirot kažu da će opštinska Imovinsko-pravna služba veoma brzo krenuti da obilazi teren u sve katastarske opštine gde će se otkupljivati zemljište. Reč je o hiljadu parcela koje će biti otkupljene. O ceni će se se izjasniti JP Putevi Srbije koje obavlja posao eksproprijacije. Opštinska Imovinska služba radiće na terenu, u mesnim kancelarijama, a ne u zgradi opštine Pirot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari