Meštani tvrde da je ovo najnebezbednija zona škole u Srbiji 1Škola u selu Uzveće Foto. privatna arhiva / Danas

Meštani sela Uzveće u opštini Bogatić kod Šapca, svakoga dana sa zebnjom ispraćaju decu u školu. Put kojim idu, nema trotoar, pešački prelaz niti bilo koji saobraćajni znak koji bi vozačima ukazao na to da je škola u blizini.

Majka Mirjana Žikić kaže za Danas da je zabrinuta kako za svoje, tako i za ostalu decu.

„Na žalost moramo da ispratimo i dočekamo decu svaki dan, pre i posle nastave. Umesto da zajedno odlaze u školu i da se deca osamostale, mi idemo sa njma, sve zbog nebezbednosti. Nedoputivo je da nemamo saobraćane znakove koji ukazuju da je tu škola“, objašnjava Žikić.

„Saobraćaj u ulicama Milana Lukića koja vodi do škole i Dragomira Tanasića od škole, veoma je intezivan, a deca više puta prelaze ulicu. U istoj zgradi smešteni su đaci od prvog do četvrtog razreda, vrtić i predškolsko“, kaže roditelj Vladimir Dejanić.

„Reč je o putnom pravcu od Glušaca ka Uzveću, a ovo je najnebezbedniji prelaz. Mi godinama ukazujmo na opasnost, jer se škola „Cvetin Brkić“ nalazi u centru sela, na pravcu dužine oko jednog kilometra. Brzina kretanja u zoni škole koja je ustanovljena zakonom o saobraćaju, ograničena je 30 km na čas, u periodu od 07 do 21 sat. Ovde automobili jure velikom brzinom, a ima vozača koji i ne znaju da je tu škola“, kaže on.

Meštani tvrde da je ovo najnebezbednija zona škole u Srbiji 4
Aleksandar Firaunović, odbornik SO Bogatić

„Želim da podsetim na Deklaraciju o pavima deta koja kaže: „Čovečanstvo duguje detetu sve najbolje što može dati“. Umesto da su nam osnovne i jeftine mere bezbednosti saobaćaja postale standard za određene kategorije puteva, mi imamo ovakve situacije da one i ne postoje. Zahtevamo da se ovaj prolem hito reši, postavljanjem vertikalnih znakova, usporivača, obeležavnjem pešačkog prelaza i postavljanjem elektronskog znaka sa izmenjivim sadržajem poruka“, kaže naš sagovornik.

Redakcija Danasa kontaktirala je predsednika Skupštine opštine Bogatić Snišu Puzića, koji je na naše pitanje da li je nešto preduzeto povodom ovog problema, rekao da su se u više navrata obraćali JP Putevi Srbije, u čijoj je nadležnosti put.

„Dobili smo uverenje da će ovaj problem biti rešen u najskorije vreme a jednu ekipu očekujemo već sutra. Pozivam Vas da se ponovo čujemo u sredu, kada ću imati konkretnije infomacije“, izjavio je Puzić za Danas.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima. Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.
Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

 

 

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari