Met Dilon: Kauboj na Kustendorfu 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Najveća zvezda koja ove godine dolazi na Kustendorf holivudski je glumac Met Dilon.

U programu Retrospektiva velikana biće prikazan film „Dragstor kauboj“ Gasa van Santa s kraja osamdesetih u kome je Dilon ostvario verovatno jednu od svojih najboljih uloga igrajući narkomana, ulogu za koju je svojevremeno ovenčan i nezavisnom Spirit nagradom, ujedno najvećim i jedinim priznanjem koje baštini u svojoj dugoj i plodonosnoj karijeri.

Ta karijera proteže se na više od tri decenije i obuhvata takav raznovrstan spektar uloga, podjednako dramskih kao i onih komičnih, da je Dilon glumac koga je teško smestiti u kalup, pogotovo onaj holivudske zvezde. Štaviše, to što ga za svoje filmove biraju reditelji poput Van Santa ili, u najnovije vreme, Fon Trir, kod koga je u filmu „The House That Jack Built“, prikazanom prošle godine na Kanskom festivalu, zaigrao serijskog ubicu i to u glavnoj ulozi, govori da je u pitanju „nešto potpuno drugačije“. Od još jednog lepuškastog lica početkom sedamdesetih kada se pojavio prvi put, preko filma koji je proslavio čitavu glumačku generaciju osamdesetih sa Dilonovih nepunih 20 – „Autsajderi“, stiglo se do tog drugačijeg. Kako, opisuje sam Dilon na primeru „Dragstor kauboja“.

„Dok pravite neke uloge dešava se da zateknete sebe kako ih živite. Da ih sanjate. Budite se misleći o njima. To je dobar znak. Tako je bilo sa ‘Dragstor kaubojem’. Bilo je kul. Bilo je zabavno igrati ga. Bila je mala ekipa. Glumci su bili odlični. Funkcionisalo je. Bila je to jedna od onih stvari koja, ako uspe, postaje posebna i unikatna. I tako je i ispalo. Gas van Sant je bio super. Razmišljao je više kao umetnik nego samo kao neko ko pravi filmove. Super je raditi sa nekim takvim.“

Met Dilon rođen je 18. februara 1964. godine kao drugo od šestoro dece od kojih su još neki u poslu kojim se i sam bavi (Kevin Dilon, na primer). Braća njegove bake bili su čuveni umetnici. Jedan od njih, Aleks Rejmond, autor je stripova „Fleš Gordon“ i „Rip Kirbi“. Krajem devedesetih bio je u vezi sa Kameron Dijaz. Voli da posećuje buvljake, ima ogromnu kolekciju ploča, voli kubansku muziku. Fan je bejzbol tima Njujork Metsi. Redovno trči kroz Central park u Njujorku, gde i živi. Retko ga prepoznaju. Džina Hekmana navodi kao idola i nekoga ko je uticao na njegov rad, naročito posle rada na zajedničkom filmu „Meta“. Osim što se dokazao kao jedan od glumaca u svojoj generaciji koji je u stanju da tumači najraznovrsnije uloge, Dilon se oprobao i kao scenarista i reditelj u filmu „City of Ghosts“ u kome i igra pored Žerara Depardjea, Stelana Skarsgarda i Džejmsa Kana. Pre toga, režirao je i jednu epizodu HBO serije „Oz“, a sam se u poslednje vreme pojavio u hit seriji Njata Šajmalana „Vejvard Pajns“ poređenoj sa „Tvin Piksom“. Igrao je i na Brodveju.

„Ne želim da me smatraju zvezdom. Oduvek sam želeo da me doživljavaju kao glumca. To je ono što radim i to je ono na čemu sebi odajem priznanje – na mom poslu. To je ono što se računa“, izjavio je o svom pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.