Metodologija istih šansi 1

Filozofija menja stanje svesti. Endemski i fenotipski, očigledno i multidisciplinarno, uslovljeno društvenim iskušenjima, u kojima se na etičku analizu sporta i fizičke aktivnosti, najteže stavlja tačka na kraju. Redosled u tri reda.

Red istorije, red filozofije i red fizičke aktivnosti. U čežnjivo priželjkivanom, više nego hronološkom zavođenju reda, podvlačenje crte je cilj multidisciplinarnog pristupa, naslućen i apostrofiran, u naslovu publikacije Istorija i filozofija sporta i fizičke aktivnosti.

Humanistički difuzno i prirodno inspirativno. Ruku pod ruku. Za one koji znaju da u nauci nema demokratije. Savremeno i bezvremeno, dok naučni pluralizam dobija presudne bitke, u 12 poglavlja, fantastično je stvarno, a stvarno je paradoksalna fenomenologija koja najviše prija sledbenicimma četvorice autora. Ono što su internacionalno afirmisani autori Krečmar, Dajreson, Luelin i Glivs, iz Pensilvanije i Kalifornije, promovisali u istorijskim i filozofskim zapisima, primarno je namenjeno pedagozima, instruktorima i demonstratorima tzv. prezenterima.

Istorijske zagonetke i filozofske jednačine su pod kontrolom. Tajna i neraskidiva veza ili nevidljivi šavovi istorijskih lekcija i filozofskih analiza, obelodanjeni su pred licem javnosti, blagodareći trojici vodećih balkanskih profesionalaca i longitudinalnih istraživača iz Novcog Sada, Podgorice i Sarajeva, koji su samopriznanjem i ličnom inicijativom, po običaji i osećaju, ispunili su svoju sudbinu.

Originalno i verodostojno. Kad pišu, ono što misle i znaju, samostalno i nezavisno, ne samo autorski, nego u delikatnoj ulozi recenzenata, profesori Zoran Milošević, Duško Bjelica i Izet Rađo, decenijama stoje na ramenima džinova, u struci koja je refrenski usvajila slogan besmrtnih montipajtonovaca: „A sada, nešto potpuno drugačije“. Beskonačnost privremenog mita.

Zajedno, na najisturenije položaje, do kojih je stiglo znanje. U pozitivističkom zaletu, Milošević, Bjelica i Rađo, saglasni da je naučna teorija bazičniji nivo razumevanja od zakona, koji samo registruju pravilnosti, dok ih teorije objašnjavaju, iskoračili su u korenito drugačiji pogled, kao štampana prilika koja stvara pobednike. Među akademskim građanima koji znaju da su kognicija, odnosno um i inteligencija, hrabriji u pitanjima i traganju za odgovorima.

Šansa favorizuje pripremljeni um. Ali, evolucija u istoriji i filozofiji sporta i fizičke aktivnosti ima stožernu snagu. Poput ambicioznih izdavača iz Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Novom Sadu, javno priznanje zaslužuju entuzijasti iz Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost Autonomne pokrajine Vojvodine, bez čije podrške bi izostalo svojevrsno portretisanje nauke, uprkos zadivljujućem oreolu svemoguće i sveznajuće intelektualne sile.

Na putu sportskih imperija. Po metodologiji istih šansi i jednakih startnih pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari