Poznata glumica Mia Farou pojaviće se danas u Tribunalu u Hagu, koji sudi bivšem predsedniku Liberije Čarlsu Tejloru zbog zločina počinjenih u građanskom ratu u Sijera Leoneu. Farouova će svedočiti u sporu oko „krvavih dijamanata“, koje je manekenka Naomi Kembel kao poklon primila od Čarlsa Tejlora na jednoj večeri koja je 1997. održana u kući Nelsona Mandele.

To bi trebalo da bude dokaz da je bivši diktator trgovao „krvavim dijamantima“ i tim parama naoružavao pobunjenike u Sijera Leoneu. Tada je ubijeno pola miliona ljudi, dok je 4, 5 miliona bilo prisiljeno da napusti svoje domove. Pojavljivanje čuvene tamnopute manekenke dovelo je ovaj proces ponovo u centar pažnje svetske javnosti. To je bila vest dana, uz obavezne fotografije atraktivne 40-godišnje manekenke. Neko kao da je i na taj način hteo da skrene pažnju svetske javnosti na ovaj pomalo zaboravljeni proces u Hagu.

Kakva je u svemu tome bila uloga poznate manekenke nije jasno. Naomi je u početku poricala da je dobila taj poklon od diktatora, ali je prilikom svedočenja u Hagu objasnila da je ranije negirala da je dobila dijamante, jer se plašila za svoju porodicu, pošto je Tejlor, kako je kazala, „neko za koga sam na internetu čitala da je, navodno, ubio na hiljade ljudi“. Sada je priznala da su joj posle večere neki ljudi doneli nekoliko nebrušenih kamenčića. Kada je shvatila o čemu se radi dala ih je, tvrdi, jednom fondu za zaštitu dece u Južnoj Africi. „Mi nikada nismo primili dijamante od gospođe Kembel“, rekli su u tom fondu, ali je kasnije prijatelj Kembelove koji je vodio Fond potvrdio da je lično primio „kamenčiće“.

Kembelova je navodno ispričala Farouovoj i svom agentu da je posle večere od nekoga primila dijamante . Kada su glumica i njen agent Kerol Vajt tog jutra primetili da je za poklon zaslužan „očigledno Čarls Tejlor“, Kembel je tada rekla : „Pretpostavljam, jeste“. Tribunal u Hagu očekuje da Mia Farou, kao svedok, potvrdi ono što je ranije govorila: da je Kembelova od početka znala od koga je dobila poklon. Nije samo jasno da li su dijamanti bili namenjeni njoj ili nekom drugom.

Dijamanti kao plata „psima rata“

Osumnjičeni diktator Tejlor je praktikovao, kako se sumnja, da dijamantima plaća „pse rata“ u Sijera Leoneu i pobunjenike. Kakvu je ulogu u tome mogla da ima poznata manekenka, koja se sada čudno ponaša, biće možda jasnije posle svedočenja američke glumice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari