Migranti dobili jednodnevni pasoš 1Foto: B. Blagojević

Izbeglice i migranti, povodom Svetskog dana izbeglica, u Info parku u Beogradu dobili su jednodnevni pasoš kako bi bar tog dana povratili dostojanstvo i uživali prava koja su im uskraćena.

„Ovo je prvi put da držim pasoš, makar i jednodnevni, nakon dve i po godine kada sam svoj bacio na iračko-turskoj granici“, rekao je M.N. iz Avganistana.

M.N. je jedan od nekoliko desetina migranata i migrantkinja koji su danas dobili jednodnevne pasoše Info parka.

Ovaj pasoš nije kao svaki drugi jer je umesto pečata i viza ispunjen željama i lepim sećanjima.

Prema rečima Irene Vari, koordinatorke u Info parku, cilj akcije bio je da se ukaže na pitanje nerešenog statusa i nedovoljne zaštite izbeglica i migranata u Srbiji. Oko 2.500 izbeglica i migranta koliko ih je u Srbiji suočavaju se sa sa bezbnednosnim izazovima i što su duže u Srbiji povećavaju se i rizici od krijumčarenja i trgovine ljudima.

U saopštenju se navodi da je Info park na ovaj način pokušao da vrati dostojanstvo ovim osobama, kao i sva prava koja su im uskraćena.

„Želeli smo da se bar danas osete svečano i dostojanstveno“, istakla je Vari.

Na sajtu koji rangira pasoše svih zemalja po vrednosti, pasoši Avganistana, Iraka, Pakistana, Sirije i Somalije, odakle je i najveći broj onih koji dolaze u Info park, nalaze se na dnu liste, dok je Srbija na 37. od 99. mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari