Mihajlović: Ako može „spremačica“, zašto ne bi moglo „inženjerka“

Ostavite komentar


  1. Zašto onda određenoj ženskoj personi iz SNS-a smeta kada je u parlamentu oslove sa gospođa ministaka ? Pa ista to prokomentariše, takođe u parlamentu, da je to mizogeno. Gde je tu rodna ravnopravnost ?

  2. Mlaćenje prazne slame. Ministarka se ni jednom nije oglasila povodom seksualnog nasilja člana njene stranke – Jutke, nad Marijom Lukić, čak ni nakon završenog postupka niti je uputila poruku podške žrtvi. Tu se pokazuje prava podrška ženama.

  3. Kad bi bilo više tesarkinja, zidarkinja, električarki, asfalterki, keramičarki, grobarkinja, rudarkinja, vozačica, vodoinstalerkinja, a manje koordinatorki za rodnu ravnopravnost i stručnjakinja za inegraciju migranata, gde bi nam bio kraj. Problem je i u tome, što se porede zarade kafe kuvarica sa zaradama rudara, pa se konstatuje da su žene slabije plaćene-tako mnoge feminističke NVO rezonuju, a što nije pošteno viđenje.

    1. Da se odmah ogradim. Za mene je žena svetinja. Menjanje roda u nazivima zanimanja dovodi do nakaradnih reči koje nisu u duhu srpskog jezika. Pravopis sami kvarimo upotrebom nekih reči i izraza koji nisu u duhu našeg naroda. Eto , uvažena gospođo ministre recite mi u ženskom rodu zanimanja kao što su vatrogasac , mašinac , poljoprivrednik , otorinolaringolog itd.

  4. Neko je vrlo pametno rekao „zovi me i loncem ako hoćeš, samo me nemoj razbijati“.
    Hoću reći da je od ovih veoma učenih rasprava o nasušnoj potrebi da se u ime ravnopravnosti žena obavezno uvedu ženske varijante naziva svih struka, MNOGO važnije šta i koliko se radi na uspostavljanju stvarne ravnopravnosti žena. Koliko mogu da vidim, malo ili nimalo…

  5. Trenutno(?) žene u Srbiji imaju mnooooogo veće, teže i preče probleme od toga da li će ih zvanično zvati „inženjer“ ili „inženjerka“.

  6. Zanimanja se ne menjaju po rodovima. Tako je pisalo u gramatici srpskohrvatkog jezika kada sam ja ucio srpski jezik. Davno bilo. Znaci , „gospodja ministar Mihajlovic“, npr.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.