Mihajlović: Energetska bezbednost najvažnija globalna tema 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, izjavila je danas da Srbija ostaje posvećena borbi protiv klimatskih promena, zelenoj agendi i energetskoj tranziciji, saopštio je njen Kabinet.

Ona je u Beču, gde je kopredsedavala Osmim energetsko-klimatskim komitetom Energetske zajednice (EZ), rekla da je suština da kroz saradnju Srbija, kao i druge članice ove organizacije, ostvare dugoročnu regionalnu, energetsku stabilnost i bezbednost.

„Srbija, kao i druge članice EZ ostaju posvećene zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena, zelenoj agendi i energetskoj tranziciji“, rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da je energetska bezbednost danas najvažnije pitanje na globalnom nivou i da je zbog toga važno da članice EZ zajedno rade na njenom povećanju.

„Ono gde smo svi jako osetljivi jeste snabdevanje gasom i naftom, pre svega zbog neverovatno visokih cena koje nas prate od prošle godine, od postkovid krize, pa sada zbog rata u Ukrajini. Srbija je, kao kandidat za punopravno članstvo u EU, opredeljena da zajedno sa državama EU radi na povećanju energetske bezbednosti i stabilnosti“, rekla je ona.

Prema njenim rečima „nema stajanja, danas ne postoji nijedna zemlja koja je rekla da energetska tranzicija nije prioritet, koja ne radi na ispunjenju obaveza, odnosno da do 2050. bude karbonski neutralna“.

Obaveza je članica, kako je rekla, da do 2030. godine donesu mere koje se tiču unapređenja energetske efikasnosti, povećanja učešća obnovljivih izvora energije (OIE), diverzifikacije izvora, interkonekcija u gasnom sektoru.

„Bez zelene energetike, unapređenja energetske efikasnosti, novih investicija u kapacitete koji koriste OIE nećemo biti energetski bezbedni, niti je moguće da napredujemo u procesu dekarbonizacije“, rekla je Mihajlović.

Navela je da je povećanje investicija u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore prioritet i da je neophodna saradnja sa državama u regionu kako bi se osigurale stabilnost i bezbednost u energetskom sektoru.

„Današnji sastanak je pokazao koliko smo uradili za poslednjih godinu i po dana u oblasti energetike, i mogu da kažem da Srbija prednjači u odnosu na zemlje regiona“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je „najbolji zakon u oblasti OIE je zakon koji je donela Srbija, a da je to i mišljenje cele Evrope i investitora“.

Preostaje da, kako je rekla, Srbija u toku ove godine završi strategiju razvoja energetike i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku.

„U isto vreme, trebalo bi da učinimo sve što možemo da stvaramo uslove za nove investicije u oblasti OIE, što je jako važno kako bismo dugoročno osigurali energetsku bezbednost“, rekla je Mihajlović.

Direktor Sekretarijata EZ Artur Lorkovski, rekao je da je današnji sastanak posebno važan zbog trenutka u kojem je organizovan, imajući u vidu energetsku krizu. On je istakao da je Srbija ostvarila veliki napredak u energetskim reformama.

„Ništa nije važnije od toga da obezbedimo ljudima dovoljno električne, toplotne energije i gasa i to po pristupačnim cenama koje su prihvatljive za domaćinstva. Razgovarali smo o tome, kao i načinima za povećanje energetske bezbednosti, odnosno osiguravanja stabilnog snabdevanja i cenama koje će biti pristupačne“, rekao je Lorkovski.

Dodao je da je Mihajlović podelila iskustva i predočila mere koje su preduzete u Srbiji kako bi se zaštitili potrošači i da je zahvalan na tome jer će i druge članice na osnovu toga moći da se pripremaju za naredni period i donose konkretne mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari