Mihajlović: Najvažniji posao briga o svim građanima, naročito o Romima 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/ZORAN PETROVIC/DS

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas u Valjevu da je najvažniji posao svih da vode računa o svim građanima i građankama Srbije da žive bolje, naročito o Romima i Romkinjama, saopštio je njen kabinet.

Ona je, posle obilaska romskog naselja u tom gradu, sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem rekla da su Romi posebno osetljiva grupa.

„Dosta toga radimo zajedno u ovoj oblasti sa svojim evropskim partnerima i nije to samo pitanje novca, već zajednički rad da se izborimo sa barijerama, ali i strašnim stereotipima sa kojima svi živimo“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da poziva Rome i Romkinje da se ne ustručavaju, da traže da rade, da se obrate gradonačelniku i da ne dozvole da ih ubede da su drugačiji i da nemaju nikakva prava.

„A mi ćemo se potruditi da uslovi života budu bolji, da deca mirno idu u školu, da roditelji imaju posao“, rekla je ona.

Mihajlovićeva, koja predsedava Кoordinacionim telom za praćenje realizacije nacionalne Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, najavila je i da će kroz program koji se realizuje sa EU biti izgrađeni stanovi za to romsko naselje u kojem živi 30 dece.

Sem Fabrici podsetio je da je romska zajednica najveća manjinska zajednica u Evropi, ali najranjivija i najviše diskriminisana i da u saradnji sa državom i lokalnom samoupravom mogu da se naprave pomaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari