Mihajlović: Nisam videla fotografije 1Foto: Koča Sulejmanovič/ EPA

Fotografije na kojima se jasno vidi da je tokom polaganja zakletve Aleksandra Vučića bilo i fizičkih napada na novinare, nedvosmisleno ukazuju da su Srpska napredna stranka (SNS) i „njeni batinaški odredi spremni da se i fizički obračunaju sa svima koji misle drugačije“, upozorava danas Pokret slobodnih građana (PSG).

„Režim je najpre u Savamali udavio državu i potopio sve zakone“, podseća PSG, „a sada pokušava i fizički da davi novinare koji ne rade za glasila vladajuće stranke“.

Pokret slobodnih građana u saopštenju poziva sva novinarska udruženja i međunarodne organizacije da stanu u odbranu slobode mišljenja i govora, „u odbranu svih vrednosti koje vlast Aleksandra Vučića pokušava da zatre na sve načine, pa i primenom sile“.

„To je sada sasvim jasno, jer se na snimcima batinaša jasno prepoznaju osobe iz neposrednog obezbeđenja Aleksandra Vučića“, napominje PSG.

Pokret slobodnih građana solidariše se sa svim maltretiranim novinarima i fotoreporterima, i još jednom ukazuje da bez istinske slobode medija nema ni slobode u Srbiji, navodi se na kraju saopštenja.

Udruženje novinara Srbije (UNS) tražilo je danas od nadležnih da hitno identifikuju osobe koje su na dan predsedničke inauguracije napale novinarku Danasa i fotoreportera Tanjuga. Ministarka Zorana Mihajlović tvrdi da nije videla fotografije događaja, ali da institucije moraju da rade svoj posao.

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od nadležnih da hitno identifikuju osobe koje su na dan inauguracije predsednika fizički maltretirale saradnika – fotoreportera agencije Tanjug Milutina Markovića i udaljili novinarku lista “Danas” Lidiju Valtner sa događaja.

Na fotografijama koje su objavili listovi “Danas” i „Kurir“, a koje su od anonimnog izvora stigle i na adresu UNS-a, vidi se kako korpulentni momci u civilnoj garderobi, borilačkim zahvatom, sa rukom pod vratom, udaljuju mladog kolegu iz Tanjuga, a novinarku Lidiju Valtner „ispraćaju“ sa mesta sa kog je izveštavala, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS ističe da se na fotografijama jasno vide napadači i zahteva od nadležnih da što pre povedu istragu i saopšte javnosti ko su osobe koje su ometale novinare u radu i da ih, u skladu sa zakonom, procesuiraju i kazne.

Mihajlović nisam videla fotografije

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović izjavila je danas da nije videla fotografije na kojima se vidi kako je napadnuta novinarka lista Danas Lidija Valtner, 31. maja, na dan inauguracije Aleksandra Vučića, ali je rekla da je sigurna da će državne institucije raditi svoj posao.

Ova država ima svoje institucije, one moraju da rade svoj posao… Potpuno je svejedno ko je u kojoj stranci. Ako je zakon prekršen, sigurna sam da će institucije raditi svoj posao, rekla je Mihajlović novinarima uoči konferencije povodom inicijative za zapošljavanje 1.000 žena u ruralnim područjima.

Mihajlović nije direktno odgovorila na novinarsko pitanje da li, kao žena i neko ko je na čelu Vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, osuđuje nasilje nad novinarkom Valtner, ponavljajući da „institucije treba da rade svoj posao“.

Nova Stranka: Dokumentovan teror

Jeziva je slika na kojoj batinaši borilačkim zahvatima, davljenjem i zavrtanjem ruku, sprečavaju novinare da profesionalno izveštavaju sa događaja, dok pripadnici regularne policije mirno stoje postrani i ne preduzimaju ništa, saopštila je danas Nova stranka.

Fotografijama dokumentovani teror nad novinarima na dan inauguracije Aleksandra Vučića, potvrđuje ono na šta je Nova stranka već ukazivala: da su privatni, parapolicijski, S(N)S odredi počeli da, nad građanima Srbije i poslenicima javne reči, praktikuju i otvorene gestapovske metode iživljavanja, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, država je ta koja jedina može da ima monopol nad sredstvima sile, ali se postavlja i pitanje ko je i sa kakvim tačno motivima i instrukcijama pravo na bezuslovnu primenu sile stavio u ruke privatnih plaćenika.

U ovom konkretnom slučaju, žrtve su novinari. Šire gledano, žrtve i zatočenici postaju svi građani Srbije, konstatuje Nova stranka.

Lica batinaša se jasno vide na fotografijama i njihova identifikacija je lako izvodiva. Zato zahtevamo od profesionalaca u nadležnim organima da odbrane čast svoje profesije, ali i samu državu, i povedu hitnu istragu, saopšte identitete nasilnika i procesuiraju ih u skladu sa zakonom, saopštila je Nova stranka.

U protivnom, profesionalci u nadležnim organima saučestvuju u ispunjavanju bolesnih pretenzija Aleksandra Vučića – da institucije okači o klin, a sebe proglasi državom, zaključuje se u saopštenju.

List Danas objavio je danas ekskluzivno fotografije na kojima jasno se vidi kako obezbeđenje mitinga SNS na dan inauguracije predsednika davi i fizički nasrće na građane i novinare, u prisustvu policije u civilu, koja uopšte ne reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.