Mihajlović: Od početka godine 22 žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju 1Foto: Danas/Nenad Kovačević

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su u Srbiji od početka godine ubijene 22 žene u porodičnom i partnerskom nasilju i da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja odgovornost društva u celini saopštio je njen kabinet.

Mihajlović u pisanoj izjavi navela da u borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama treba da se uključe svi, a da se to telo zalaže za uvođenje jedinstvenog registra nasilnika i da će u novom mandatu Vlade insistirati na što skorijem formiranju te evidencije.

„Кada shvatimo da nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima nije privatna stvar koja se dešava u nečija četiri zida, već ogromna pošast koja pogađa celo društvo, verujem da će i naša borba biti delotvornija“, kazala je Mihajlović.

Istakla je da je država donela neophodne zakone i strategije, i da nadležne institucije sprovode obavezujuće protokole, ali da je potrebna i edukacija građana.

„Da postanemo svesni šta je sve nasilje, da nije sramota potražiti pomoć, da je odgovornost svih nas da prijavimo ukoliko znamo da se negde dešava nasilje, da ne štitimo već kaznimo sve one koji misle da imaju pravo da udare, vređaju, ponižavaju, ili nažalost, ubiju ženu“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari