Mihajlović: Svaka druga žena trpi nasilje 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović potpisala je danas peticiju Autonomnog ženskog centra da se 18. maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja.

U proteklih 10 godina 336 žena, majki, sestri, prijateljca ubijeno je u porodičnom i partnerskom nasilju, rekla je Mihajlović novinarima na Trgu Republike pošto je potpisala peticiju.

Za samo 72 sata 2015. godine, sedam žena je stradalo, izgubilo život. Jedna kada strada je problem, jer to nije gubitak života žene, već je gubitak za celu zemlju, istakla je ona i upozorila da svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja – psihičko, fizičko, ekonomsko.

Mihajlović je rekla da je Ministarstvo pravde, a ne Koordinaciono telo, predlagač zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali da podržava predloge da se zakon učini boljim.

Kao Koordinaciono telo dali smo predloge na taj zakon dok je bio u javnoj raspravi i nadam se da će ministarka pravde sa dužnom pažnjom pogledati i kroz amandmane da se poboljša zakon. Svi moraju da reaguju na nasilje, nije to pitanje samo državnih službenika, rekla je Mihajlović.

Bobana Macanović iz Autonomnog ženskog centra upozorila je da je na svakih 10 dana jedna žena ubijena, a to je 28 žena u 2015. godini.

Pozivam institucije sistema da reaguju adekvatno, pozivam državu da zauzme ozbiljan stav nulte toleracije za nasilje, rekla je Macanović.

Macanović je rekla da se njihova organizacija povukla iz radne grupe za izradu zakona o sprečavanju porodičnog nasilja jer je bila nezadovoljna izmenama.

Ne možemo da stanemo iza rešenja koja ne predviđaju nikakve sankcije za nepostuzpanje državnih službenika u situacijama nasilja, kada žene gube živote. Nadam se da će se amandmanima zakon popraviti i mi smo spremne da pripremimo amandmane narodnim poslanicima da zakon poprave u skupštini, rekla je Macanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari