Mihajlović: Svakoj devojčici i svakom dečaku omogućiti jednake uslove 1Zorana Mihajlović: Foto FoNet/Kabinet

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zadatak svih građana da svakoj devojčici, kao i svakom dečaku, omoguće jednake uslove da se obrazuju, razvijaju i odrastaju oslobođeni stereotipa i nametnutih rodnih uloga.

U pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana devojčica 11. oktobra, Mihajlović je navela da su pred devojčicama razni izazovi čiji su uzrok rodni stereotipi i predrasude koje karakterišu svako patrijarhalno društvo.

„Iako u većem procentu upisuju i završavaju fakultete, kao mlade žene suočavaju se sa diskriminacijom i čuvenim staklenim plafonom u karijeri, izložene su vršnjačkom nasilju, ranim i dečjim brakovima, ali i društvenim normama koje određuju kojim sportom ili zanimanjem bi trebalo da se bave“, navela je Mihajlović.

Ona je devojčicama poručila da kroz život treba da koračaju hrabro i odlučno, vođene svojim snovima i ciljevima.

„Ne dozvolite da vas bilo ko ubedi da ste manje vredne ili sposobne samo zato što ste devojčice. Učite, školujte se i svojim znanjem i veštinama preskočite svaku prepreku, jer prepreka ima, ali su i pobede tada slađe. Neka vas današnji dan posebno podseti na to koliko ste jake i sposobne za najviše rezultate, do kojih ćete doći vrednim radom“, navela je Mihajlović.

Međunarodni dan devojčica se odlukom Ujedinjenih nacija obeležava od 2012. godine svakog 11. oktobra, sa ciljem da se ukaže na ugrožavanje njihovih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari