Mihajlović: Ukidanje prava na abortus - tužan dan za sve žene u SAD i čitavom svetu 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

„Nažalost, nije me iznenadila odluka Vrhovnog suda u SAD o zabrani abortusa, jer mesecima unazad slušamo nazadne stavove u javnosti kako pravo na abortus treba da se ukine.

Ako se to desilo u SAD, kako da nas ne zabrine pitanje a šta očekivati u drugim, manje demokratskim društvima. Žene u Americi danas imaju manje slobode nego što su imale njihove majke“, rekla je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, navedeno je u saopštenju kabineta potpredsednice Vlade.

„Pravo za koje su se žene izborile pre 50 godina olako je bačeno niz vodu i ovo nam samo još jednom potvrđuje koliko su ženska prava osetljiva i podložna kršenju. I ne samo da je reč o napadu na demokratiju i vrednosti savremenog društva, ovo direktno ugrožava živote i zdravlje žena. Kao da nismo naučili na primeru Poljske da žena umire jer joj nije dozvoljeno da abortira iako to ugrožava njen život. Ovakvi potezi ne treba da nas obeshrabre, naprotiv, naša borba za društvo jednakih mogućnosti, u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove i jednaka prava da žive, rade i razvijaju se biće još jača. To dugujemo ženama koje su se borile pre nas a pre svega generacijama koje tek dolaze“, poručila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.