Mihajlović: Žene da odlučuju same da li će rađati

Ostavite komentar


  1. "Duznost je Srpkinja da radjaju po bozjem blagoslovu" kaze Irinej.

    1. U ovoj zemlji Srbiji ne zive samo Srpkinje, ima i drigih narodnosti.
    2. Na zeni je da odluci kad ce i da li ce imati dece.
    3. A kad odluci da ima dete, zasto bi to moralo biti Srpce "po bozjem blagoslovu"? A sta ako je mama ateista, dete onda nije Srpce?
    4. Zasto je Irinej imao prava da se odrekne da bude roditelj, a "Srpkinja" nema to pravo?
    5. Da li Madjarice, Hrvatice, Slovakinje… koje zive u Srbiji, po Irineju, nemaju duznost da radjaju "po Bozjem blagoslovu"?

  2. Naravno da same treba o tome da odlučuju. Amfilohije ih ne tera već se samo obraća populaciji pravoslavki (kojih je verovatno preko 90%) kojima ima pravo da deli savet. Naravno, o stvaranju porodice odlučuje i muž, te su tako, i on i žena odgovorni za dalja pokoljenja. Ako ćemo samo graditi karijere dok nam život izmiče, onda nema ništa od Srbije. Ženama treba omogućiti daleko bolje uslove rada nego muškarcima (kraće radno vreme i druge pogodnosti) kako bi im se omogućilo da budu i majke.

  3. Komunisti su bili u pravu, religija je opijum za narod. Bruka je da posle prava koje su žene stekle posle drugogo svetskog rata, sada ime se ta prava smanjuju, ili čak ukidaju. Neće se na taj način podići natalitet. Srbija nema ideologiju, a čovek u Srbiji ne vidi smisao, niti svrhu za postojanje. Sve je svedeno na pljačku, prevaru, podmetačinu. Dajde da živimo kao ljudi, dajte da slušamo pametne, darovite, a ne bitange. Zašto se može kupiti diploma? Kakva se poruka šalje narodu? Rađaj decu da ih izrabljujemo, varamo i kinjima.

  4. Zaista više nemam snage da slušam ovo stvorenje, diplomirala sam na državnom fakultetu pre 24 godine, sve vreme radim u struci, imam devojčicu od 12 godina koja je divno dete i odličan đak i koju sama odgajam, a sve navedeno je moj lični izbor i ne žalim se. Ali, pre 15 meseci sam u državnoj firmi ( Loznički vodovod ) dobila otkaz kao tehnološki fišak iako je moja struka apsolutno deficitarna. Razlog otkaza – imam svoje mišljenje i ne odgovaram lokalnim moćnicima ( pajtosi nazovi ministarke )!!!

  5. @Banka. Patrijarh Irinej i episkop Crnogorski Anfilohije se obracaju pre svega svojoj pastvi tj. vernicima. A vernika je u Srbiji 95%, agnostika 3% a ateista svega 2%. Od tih 95% vernika su 85% pripadnici SPC… Uostalom i sve poznate religije su protiv kontracepcije i kontrole radjanja, tj. abortusa – narocito je u tome rigorozna katolicka crkva. Tek posle zavrsenog bogoslovskog fakulteta i ranije, muskarci i zene se mogu zamonasiti (dakle pre nego se zamonase mogu se zeniti i imati decu i uz blagoslov porodice tj punoletne dece i zamonasiti i posle sve ide svojim redom. Vladika moze postati samo oni koji su zavrsili bogoslovske fakultete. E sada jos malo brojki… U Srbiji se svake godine izvrsi oko 300.000 prekida trudnoce mahom nelegalno tj u privatnim klinikama. Ako znamo da abortus kosta od 300 do 500 evra onda je to od 90.000.000 – 150.000.000 evra godisnje. Zato i ginikolog-akuser u najzabacenijoj palanci ima velelepne dvorce i po dva tri dzipa. P.S. Na mom Kosovu i Metohiji, Albanke su imale duznost da rode najmanje desetoro dece i od 1960. god. do 2.000 god. ucetvorostrucile broj Albanaca na KiM odnosno od 300.000 – 500.000 sada ih ima 2.000.000 Albanaca. I zato su oni tu gde jesu a ja u izgnanstvu.

  6. Strpljivo smo cekali da zene odluce da pocnu da radjaju. Strpljivo smo cekali i da mostovi, pruge i putevi donesu odluku da se sami izgrade. Da li ste pri zdravoj pameti? Vasa je duznost da obezbedite funkcionisanje drzave i opstanak naroda. Ako dobro razumem potpretsednicu Vlade, SLAVICA DJUKIC DEJANOVIC treba da ostane bez posla. Ja cek““o i cek““o pa nasao Tajlandjanku koja je osmo od devetoro dece i zeli da ima bar toliko. Da li ste posetili Tajland? Siromasniji je od Srbije i jedna od najmnogoljudnijih zemalja u kojoj zive siromasni, srecni ljudi koji se sve vreme osmehuju. Mi, kada se obracamo Bogu, od njega trazimo: zdravlje, oprostaj… (a zivimo nezdravo zbog duvana, alkohola, droge) i onda se ljutimo na Boga. Jedino Srbi psuju Boga. Tajlandjani se obrate Bogu kada vide vedro nebo ne da bi trazili kisu nego da bi zahvalili na lepom vremenu, zahvale se kada padne kisa i zalije njihovu njivicu, zahvale mu se za obrok (ma koliko oskudan) koji tog momenta jedu…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.