Svake subote u Danasu kolumna "Pravo u oči" Milana St. Protića 1foto Aleksandar Roknić Danas

Od subote 23. marta na našem sajtu i u štampanom izdanju Danasa, moći ćete da čitate kolumnu „Pravo u oči“, bivšeg ambasadora, istoričara i jednog od osnivača Demokratske stranke Milana St. Protića.

Milan St. Protić je u političkoj i diplomatskoj karijeri, obavljao funkciju predsednika Skupštine grada Beograda, tj. gradonačelnika, ambasadora SR Jugoslavije u SAD i ambasadora Srbije u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Njegov otac Stojan Protić bio je novinar, urednik sportske rubrike Politike ekspres. Praunuk  Stojana Protića, prvog predsednika Ministarskog saveta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i prvaka Narodne radikalne stranke.

Po završetku Treće beogradske gimnazije, upisao je studije prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Diplomirao je 1980. godine na pravno-filozofskom smeru kod profesora Radomira Lukića.

Magistrirao je 1982. godine na Odeljenju za modernu evropsku istoriju Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danas (@danas.rs)

Tu je i doktorirao 1987. godine, kod profesora Dimitrija Mite Đorđevića, člana van radnog sastava Srpske akademije nauka i umetnosti.

Po sticanju magistarske titule, postao je asistent na Univerzitetu Kalifornije i tamo radio do 1984. godine. Naredne godine je postao istraživač saradnik Balkanološkog instituta SANU.

Milan St. Protić uključio se u politički život odmah po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država. U tom trenutku, poznavao je većinu opozicionih lidera, među kojima su bili Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica, na čiji predlog i ulazi u stranački život.

Postao je jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije 1992. godine i član njenog Glavnog odbora.

Učestvovao je u pisanju prvog programa stranke, ali ju je napustio zbog odsustva solidarnosti sa Vukom Draškovićem, liderom Srpskog pokreta obnove, nakon što ga je policija pretukla.

Od osnivanja opozicione koalicije Savez za promene 1998. godine, postao je član Predsedništva koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari