Miletić: Napadači veruju da je Prajd info centar legitimna meta jer izostaje osuda vlasti 1Foto: Medija centar

Činjenica da napadači na Prajd info centar po pravilu ne budu otkriveni, a apsolutno nikada kažnjeni ne ostavlja nam puno prostora da verujemo da će policija, tužilaštvo i sudovi ovog puta uraditi svoj posao – ističe za Danas Goran Miletić nakon još jednog napada na Prajd info centar koji se desio 6. juna.

Ovo je četrnaesti napad na Prajd info centar od svog osnivanja 2017. godine i nijednom napadači nisu procesuirani.

– Predstavnici vlasti jako retko osuđuju napade tako da potencijalni napadači veruju da je Prajd info centar legitimna meta. U proteklom periodu smo imali napadače iz raznih grupa, od maloletnih prolaznika do neonacista, ali je nekažnjivost princip koji se primenjjuje na njih – ukazuje Miletić.

* Da li desničarske organizacije napadaju Prajd info centar baš zbog toga što se ovakva krivična dela, odnosno zločini iz mržnje ne procesuiraju?

– Naravno, kada postoji klima nekažnjivosti, a mediji izveštavaju o napadima svakih nekoliko meseci, to nekim novim napadačima daje podstrek da organizuju novi napad. Za razliku od nekih drugih napada na LGBT+ zajednicu, ovi napadi su uredno zabeleženi kamerama, lica se često sasvim jasno vide, ali ni to nije dovoljno. Takođe, činjenica da su počinioci nekada maloletni ne sme da ih oslobodi odgovornosti jer su u pitanju zločini iz mržnje.

* Koliko su onda LGBT+ osobe zapravo (ne)bezbedne u Srbiji?

– Nasilje i diskriminacija su dva ključna problema LGBT+ zajednice u Srbiji. Iako su LGBT+ osobe malo bezbednije u Beogradu ili Novom Sadu, to svakako nije slučaj u drugim gradovima. Problem sa bezbednošću počinje u porodicu gde roditelji koriste nasilje kao odgovor na seksualnu orijentaciju svoje dece, ali u školama, budući da je 36 odsto pripadnika LGBT+ zajednice reklo da su bili žrtve nasilja od strane školskih drugova. Ovo su zaista zabrinjavajući podaci.

* U septembru će Beograd biti domaćin EuroPride-a 2022, najveće LGBTI+ manifestacije u Evropi. Koju biste poruku poslali vlastima pred EuroPride 2022?

– Ključna poruka svim nivoima vlasti u Srbiji je da shvate da je ovo ogromna i važna evropska manifestacija i da je ogromna šansa da se Beograd predstavi kao dobar domaćin. Imam utisak da još uvek ne shvataju čak ni nivo prihoda koje će grad imati tokom sedam dana u septembru, a kamoli političku korist koju država može imati na duži rok. Ukoliko se nešto ne promeni u narednih par sedmica, biće ovo još jedna propuštena šansa.

* Očekujete li da naredna vlada usvoji zakon o istopolnim zajednicama?

– Da, ja verujem da će zakon biti uskoro usvojen i da je u pitanju trenutak. Potpuno je jasno da sve trenutno zavisi od političke volje Aleksandra Vučića i nadam se da kao pravnik razume zbog čega je važno da država reguliše pravni status dve osobe koje žive zajedno, imaju imovinu. itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari