Miletić: Neki smatraju da LGBT zahteva neka nova prava, a ne prava garantnovana zakonom 1Foto: Medija centar

Direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders Goran Miletić izjavio je danas na konferenciji u Beogradu da postoje ljudi koji smatraju da LGBT zajednica u Srbiji zahteva neka nova prava, a ne osnovna ljudska prava koja su garantovana zakonom.

On je tokom konferencije „LGBT+ zajednica u eri populizma: Nakon 2020“ kazao da je usled populizma u Evropi moguće da dođe do nazadovanja prava LGBT zajednice, kao što se u Sjedinjenim Američkim Državama dešava.

Zbog toga, kako je Miletić naveo, tema te konferencije biće šta može da se desi usled uticaja populizma u narednim godinama.

Govoreći o Zakonu o registrovanim partnerstvima, Miletić je kazao da je tokom razgovora sa nadležnim Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja dobio potvrdu da će taj zakon biti usvojen i da je samo pitanje „kako i kada“.

Miletić je naveo kako se za homoseksualnost na Balkanu za vreme Osmanskog carstva govorilo da dolazi sa istoka, iz Turske, a da se danas govori da dolazi sa Zapada.

Zamenica amabasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Gizelman ocenila je da je populizam veliki problem za prava LGBT zajednice u Evropi, a kao primer navela je desničarsku stranku Alternativa za Nemačku.

„Jedna članica te stranke je lezbejka u braku sa ženom koja nije plavih očiju niti plave kose. Kako se to poklapa sa politikom koju promoviše Alternativa za Nemačku“, upitala je ona.

Gizelman je istakla da su evrointegracije Srbije veoma važne zbog toga što će na putu u EU Srbija morati da osigura prava manjinama.

Sekretar u Ambasadi Holandije u Srbije Hugo Gondel kazao je da je nakon posete Prajd info centru u Beogradu bio impresioniran radom volontera i ocenio da se daleko stiglo po pitanju prava LGBT osoba, ali još ima puno prostora za napredak.

Kako je on ocenio, populisti koji su došli na vlast u zapadnim zemljama, u kojima se poštuju prava manjina, koriste svoju poziciju da šire ksenofobiju.

„Ono što svako od nas može da učini jeste da dozvoli drugima da budu ono što žele i da veruju ono što žele“, rekao je on.

Gondel je istakao da je važno usvajanje zakona kojima se garantuju prava manjinama, ali da je primena tih propisa mnogo bitnije pitanje.

Programski menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji Ekmel Cizmecioglu istakao je da je danas sve više prisutna ksenofobija prema manjinama, a da u obrazovanju takvog mišljenja najveću ulogu imaju mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari