Milica Gardašević: Ivanina naslednica 1Foto: Youtube

Pre samo pet meseci govoreći o naslednicama najbolje srpske atletičarke Ivane Španović, trener Goran Obradović pomenuo je ime osamnaestogodišnje Milice Gardašević, za koju je malo ko u tom trenutku čuo u Srbiji.

Nakon Evropskog prvenstva za starije juniore u Grosetu, na kome je učestvovala tokom vikenda, mlada Novosađanka proglašena je za „novu Ivanu“ pošto je skokom u trećoj seriji od 6.46 metera postala šampionka Evrope, ostavivši iza sebe takmičarku iz Nemačke, Tabe Krist sa rezultatom 6.41 metara, i trećeplasiranu Šveđanku, Karlen Kaiza (6.32m). Prethodno je u polufinalu letela čak 6.62 metara, što je njen najbolji rezultat do sada, i drugi najbolji u svetu. Dalje je skočila jedino svetska šampionka generacije, Amerikanka Tera Dejvis (6,73).

– Zaista ne znam šta bih rekla u ovom trenutku, presrećna sam prvim mestom. Zahvalila bih se svima na podršci. Atmosfera na stadionu je bila divna, publika je sjajna, jedno veliko iskustvo za mene – rekla je evropska šampionka, atletičarka Vojvodine, koja je do najsjajnijeg odličja stigla sa trenerom Markom Milinkovim.

Gardašević je počela da trenira atletiku sa deset godina, i kako objašnjava, izabrala je kraljicu sportova zato što nudi lepezu individualnih disciplina u kojima je mogla da se oproba. „Na početku nisam baš znala o čemu se tu radi. Atletika nije monotona, ja sam hiperaktivna i privuklo me je to što nudi širok raspon onoga što mogu da radim Na treninzima i takmičenjima.“ Neposredno pre Evropskog prvenstva Milica je zablistala na Prvenstvu Balkana u Piteštiju (Rumunija), kada je skočila 6,59 metara što je bio neverovatan napredak u poređenju sa njenim prethodnim najboljim rezultatom od 6,30 metara. Evropska šampionka učestvovala je i na Svetskom prvenstvu za juniore 2015. godine u Kolumbiji zauzevši šesto mesto skokom od 6.20 metara.

Milica Gardašević završila je ove godine gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, u septembru će upisati fakultet, a kako objašnjava nema problema da uskladi školske i sportske obaveze jer „sve se može kad se hoće“. U slobodno vreme voli da čita i crta. NJen trener Marko Milinkov opisuje je kao „hrabru, harizmatičnu i inteligentnu“ mladu devojku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari