Milićević: Na fakultetima 17.822 mesta za budžetske studente 1Foto: Ministarstvo prosvete

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević obišao je danas kandidate koji na Beogradskom sajmu polažu prijemni za upis na Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

On je zajedno sa dekanom prof. dr Milanom Martićem, budućim brucošima poželeo uspeh na prijemnom i istakao da „povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja predstavlja strateški cilj Srbije, te da je to jedan od najvažnijih uslova za dalji razvoj naše zemlje“.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde i što imam priliku poželim sreću kandidatima koji polažu prijemni ispit za upis na studijske programe osnovnih akademskih studija na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Nadam se da će svi upisati željeni studijski program. Iako znam da je ovo stresan period za sve buduće brucoše, siguran sam da im je srednja škola pružila dovoljno znanja za polaganje prijemnog, rekao je Milićević, a prenosi Ministarstvo prosvete u saopštenju.

On je naveo da je Vlada Srbije donela odluku da u akademskoj 2023/24. godini finansira studije za 17.822 studenata prve godine studijskih programa osnovnih strukovnih, osnovnih akademskih i integrisanih studija na fakultetima i univerzitetima čiji je osnivač Republika.

„Vlada Srbije nastoji da u kontinuitetu unapređuje uslove za studiranje na fakultetima, u prilog tome je i nova savremeno opremljena zgrada Fakulteta organizacionih nauka, koja je otvorena u aprilu prošle godine. U izgradnju novog objekta površine 6.061 kvadrata, uloženo je 9,3 milina evra. Proširenjem kapaciteta stvorili smo uslove za upis većeg broja studenata, te FON danas može da upiše 590 studenata umesto ranijih 390 studenata na studijskom programu Informacioni sistemi i tehnologija, odnosno 390 studenata na studijskom programu Menadžment i organizacija, što je posebno važno jer je interesovanje za upis na ovaj fakultet iz godine u godinu sve veći“, naveo je v. d. ministra.

On je istakao da predstoji veliko ulaganje u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje zgrada fakulteta širom Srbije u poslednjih 20, 30 godina.

„Biće to najveći poduhvat u pogledu ulaganja u infrastrukturu ukupno 15 fakulteta u koje će biti uloženo 155 miliona evra, od čega je 95 miliona evra obezbeđeno iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope. Ovaj veliki investicioni projekat „Unapređenje univerzitetske infrastrukture“ započet je prošle godine i realizovaće se do 2026. godine, a odnosi se na izgradnju i opremanje novih objekata fakulteta i proširenje postojećih objekata ukupne površine 90.600 kvadratnih metara, naveo je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari