Miljanić: Litijumski projekti u "zabitima" pokazatelj su iskrenosti zapadnih vlada 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović)

Kompanija Rio Tinto je 2020. godine uništila drevno nalazište aboridžinske kulture čak i u razvijenoj Australiji, zbog čega je njegovo tadašnje rukovodstvo smenjeno, a upravo ti i takvi projekti u balkanskim ili australijskim zabitima su pravi ispit iskrenosti zapadnih vlada, ocenio je profesor hemije na univerzitetu u Hjustonu Ognjen Miljanić.

On je, u autorskom tekstu za nedeljnik NIN, ukazao „da je akutno zagađenje prebačeno daleko od očiju zapadne javnosti, u krajeve sveta koji tipičnog Njujorčanina ili Parižanina uopšte ne zanimaju, kao naprimer Jadar u Zapadnoj Srbiji“.

„Tačno je da se globalno zagrevanje polako krčka, ali se ono zapaža tek malo u klimatizovanim kancelarijama po Londonu ili Berlinu, od njega mnogo više pati sirotinja u Bangladešu ili ona bez vode za piće u Jemenu. U takvoj atmosferi gramzivih kompanija i nezainteresovanih zapadnjaka, uloga informisanih, globalno angažovanih i nekorumpiranih vlada u razvijenim državama je kritična“, smatra Miljanić.

Prema njegovom mišljenju, prvi korak u inteligentnoj i dugoročno održivoj eksploataciji jadarita u Srbiji trebalo bi da bude praćenje standarda zaštite životne sredine iz razvijenih zemalja, i zahtevati da se takvi ili viši standardi poštuju, „za šta su izgledi minimalni“.

„Hoće li Srbija poći putem Konga ili Australije? To uglavnom zavisi od nje same. Snaga njenih demokratskih i, možda još važnije, samoupravljačkih institucija je negde između ove dve krajnosti, a tu u sredini je nivo bespomoćnosti i (ne)zainteresovanosti njenog stanovništva“, zaključio je Miljanić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.