Milka Vojvodić: Dama na čelu Delte 1Foto: deltaholding.rs

Povlačenje Miroslava Miškovića iz operativnog upravljanja Delta holdingom pomalo je iznenadilo poslovni svet, iako su s početka godine iz te kompanije najavljene značajne promene.

Na njegovo mesto od 1. juna dolazi dugogodišnja saradnica, Milka Vojvodić, koja je i objavila da će povodom tri decenije Delta napraviti neke izmene u strukturi poslovanja.

Njen dolazak na čelo poslovnog giganta bio je gotovo očekivan jer je kao viša potpredsednica za finansije i ekonomiju bila i do sada visokopozicionirana u sistemu Delte.

Još je manje iznenađenje bilo to što na čelo kompanije dolazi jedna dama, jer Delta spada u retke velike sisteme gde se na čelnim pozicijama nalaze podjednako i muškarci i žene.

Od toga neće odstupiti ni sastav novog rukovodstva Holdinga, gde je na čelu Upravnog odbora ostao Mišković a u sastavu su još tri direktora i isto toliko direktorki.

I Izvršni odbor ima isti „raspored snaga“ a predvodi ga od sledećeg meseca Vojvodićeva, dok se bord direktora takođe sastoji od sedam prema sedam.

Sam Mišković često je govorio da ima puno poverenja u ženske saradnike, koje je Delta rado primala u svoje redove.

Neke od njih odlazile su posle nekog vremena i započinjale samostalne karijere, poput Draginje Đurić, koja je godinama već na čelu Inteza banke ili dugogodišnje saradnice na PR-u, Brane Milunov, koja je pre nekoliko godina otvorila svoju agenciju, ali joj je prvi klijent bila Delta.

Jedini ozbiljniji sukob kompanija je imala kada je posle 20 godina otišla potpredsednica Milke Forcan, a spor sa njom oko vlasništva u nekim delovima Holdinga našao se na sudu.

Vojvodić je gotovo od početka svoje poslovne karijere i od osnivanja Delte radila u toj kompaniji.

Naime, po završenom Ekonomskom fakultetu na Beogradskom univerzitetu i stručne prakse u Barclays Bank London i Royal Bank of Scotland, prvo zaposlenje bilo joj je u tadašnjoj Službi društvenog knjigovodstva (SDK) ali već 1991. godine prelazi u Delta holding.

Do 1994. bila je generalna direktorka Hemslade Trading Limited na Kipru, narednih desetak godina bila je na funkcijama od finansijske direktorke, pomoćnice generalnog direktora za finansije Delta M i pomoćnice generalnog direktora za ekonomske odnose kompanije Delta M. Od 2005. je generalna direktorka Delta M Grupe, a u biografiji je navedeno i da je u tom periodu i kasnije imala ključnu ulogu u oblastima finansiranja, finansijskog i kapitalnog planiranja, godišnjeg budžetiranja i upravljanja sredstvima kompanije.

Do novog zaduženja njene oblasti u kompaniji bile su vezane za odnose i saradnju sa bankarstvom i investicijama.

Pretežno se bavila koordinacijom, razmatrala biznis planove u raznim projektima, a bila je odgovorna i za celokupne finansijske aktivnosti kompanije.

Učestvovala je i u velikim, strateškim procesima Delta holdinga, poput prodaje Delta osiguranja italijanskom Generali osiguranju, zatim Delta banke italijanskoj Intezi, maloprodajnog lanca Delta Maksija belgijskom Delezu ili Delta sitija južnoafričkom investicionom fondu Hiprop…

Vojvodić govori engleski i ruski jezik. Udata je, ima sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari