Srbija ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost, a Crna Gora je i dalje meta velikosrpskog državnog projekta – izjavio je Milo Đukanović, bivši premijer Crne Gore i lider vladajuće Demokratske partije socijalista. Kako je rekao, novim programom DPS-a, koji će biti usvojen na kongresu 21. maja predviđeno je „objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu“.

U Predsedništvu Srbije nisu želeli da komentarišu Đukanovićeve ocene o odnosu Srbije prema Crnoj Gori, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila da je „potpuno deplasirano i politički štetno da jedna politička partija, koja sebe deklariše kao građansku i socijalističku, sada na početku 21. veka, u svoj program upisuje otvorene stavove o kanonskom ustrojstvu Crkve“.

Đukanović je za Televiziju Crne Gore ocenio da je podela među pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori „ostrašćena“, da to ne pogoduje stabilnosti države, čiji je interes da se ta podela prevazilazi, zbog čega se njegova partija zalaže za objedinjavanje korpusa pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, prenela je Beta. On je naveo da „Mitropolija crnogorsko-primorska nije usaglašena sa državnim interesima CG, jer je deo Srpske pravoslavne crkve, čija je centrala u državi Srbiji koja ne gleda blagonaklono na crnogorsku nezavisnost“.

– Ako želimo pravoslavnu crkvu u harmoničnim odnosima s državom i crnogorskim državnim organima, logičan je cilj samostalnost crkve… Uz nesporan državni i nacionalni identitet , treba raditi na snaženju kulturnog identiteta da ne bismo zebli nad nezavisnošću – rekao je Đukanović.

Mitropolija Crnogorsko-primorska saopštila je „da ne doprinosi stabilnosti društva kada se političke vođe jedne partije tako deklarativno izjašnjavaju o pitanjima koja predstavljaju isključivo unutrašnje stvari Crkve“. „Ako u jednom sekularnom društvu Crkva treba da doprinese potpunoj slobodi građana u procesu političkog izjašnjavanja, tim pre su političari dužni da poštuju i afirmišu slobodu verujućih ljudi i sveštenstva da odlučuju o kanonskom i organizacionom ustrojstvu Crkve“, navedeno je u saopštenju.

Crkva ima oprez, kako je napisano, prema svakom pokušaju da se crkvena zajednica svodi na okvire koji su državni ili nacionalni. „Takva nastojanja su bila razumljiva u 18. i 19. veku, u eri nacionalnog romantizma i njemu podobnih političkih revolucija. Ali svakom razumnom čoveku je jasno da to ne odgovara duhu našeg vremena“, kažu u Mitropoliji.

Mitropolit (kanonski nepriznate) Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo smatra da je Đukanovićeva inicijativa „dobro rešenje pod uslovom da jedinstvena pravoslavna crkva bude crnogorska“, izvestili su crnogorski mediji.

– Crnogorska pravoslavna crkva je autokefalna, koja je priznata kao takva, i ona takva mora da postoji u državi Crnoj Gori, jer tako postoji i crnogorska država – rekao je Mihailo za Radio Antena M.

– Sam zaključak mislim da je dobar, mislim da svi mi možemo i treba da ga podržimo. Da bi se rešilo pitanje jače države Crne Gore i crnogorske autokefalne crkve. Ni jedna država danas nema jednu pravoslavnu crkvu, svaka je nacionalno vezana za svoju naciju, kao što je Ruska pravoslavna crkva, Srpska, Crnogorska, Makedonska, Bugarska. Ovde je prisutna autokefalna crnogorska crkva, ona koja je stvarala državu – rekao je Mihailo.

Ranko Krivokapić, lider SDP, rekao je da je predloženi novitet u programu DPS-a put ka ispravljanju istorijske nepravde.

– Nasilnom aneksijom je nešto oduzeto i to treba vratiti u normalno stanje. Mi još trpimo istorijske posledice tih događaja i svaka zemlja koja je pretrpela takvu istorijsku negaciju, brisanje, uništanje treba vremena da to uradi mirno – kazao je Krivokapić, aludirajući na ukidanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve 1921. nakon prisajedinjenja Crne Gore Srbiji, navode Vijesti.

Država, prema njegovim rečima, „treba da uradi svoje, a to je da obezbedi povraćaj imovinskih prava države na svim objektima koji su pripadali državi Crnoj Gori sve to vreme, a onda da ostavimo prostor da verske organizacije nađu pravi odgovor“.

Vujanović protiv odredbe o „nasilnoj aneksiji“

Crnogorski predsednik Filip Vujanović ocenio je da je predložena zakonska odredba da je dinastija Petrović detronizovana aktom nasilne aneksije države iz 1918. nepotrebna i poručio da se nada da ga Skupština neće dovesti u poziciju da potpiše nešto sa čim se ne slaže. U predlogu zakona o dinastiji Petrović, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da je dinastija detronizovana protivno Ustavu knjaževine Crne Gore aktom nasilne aneksije države iz 1918. godine. Termin nasilna aneksija unet je u Predlog zakona na insistiranje Socijaldemokratske partije. „Ne vidim smisao toj konstataciji. Referendum je prevazišao ono što je potreba odnosa prema istoriji i u delu podgoričke skupštine“, rekao je Vujanović radiju Crne Gore.

Šta predviđa program stranke

Demokratska partija socijalista zalagaće se za jednu pravoslavnu versku zajednicu u Crnoj Gori koja bi bila organizaciono samostalna, piše u novom, još neusvojenom programu DPS-a, naveo je Portal Analitika. „Pošto su pravoslavni vernici podeljeni u Crnoj Gori, prevazilaženju ove podeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne verske zajednice uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog, državnog i nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalnog sklada“, navodi se u programskom segmentu „Za društvo evropske budućnosti“. Izvor iz DPS-a rekao je da će se DPS „u suštini zalagati da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude autokefalna kao što je i bila nekad pre 1918. godine i da organizaciono prostor njenog delovanja bude teritorija čitave Crne Gore“, objavile su Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari